Schaatsen 15 jan 2019 Jan De Raab

KNSB is onverbiddelijk en stuurt Kjeld Nuis een laatste waarschuwing

Kjeld Nuis is zich aan het ontwikkelen, zij het op een minder positieve manier. Na zijn aanvaring met de arbiter omtrent zijn (terechte) diskwalificatie tijdens het EK in Collalbo, begint de topschaatser steeds meer trekjes te vertonen van een rebelse leerling die maar niet wil luisteren. Wellicht is het geen kwestie van luisteren, maar eerder het ontbreken van inzicht, vooral in zijn eigen aandeel. Nadat hij eerst netjes zijn excuses aanbood, bleek later dat hij het nog steeds niet eens was met de arbitrale beslissing en tot overmaat van ramp valt de halve schaatswereld hem aan. Het enige wat er nog aan ontbrak was een officiële waarschuwing van de KNSB. Je raadt het al: die heeft Nuis inmiddels ook al gekregen.

Kjeld Nuis en Berri de Jonge

Als er al twee namen zijn blijven hangen met betrekking tot het EK, dan zijn dat de namen van Kjeld Nuis en Berri de Jonge. Nadat Kjeld Nuis in zijn wedstrijd twee blokjes had weggetikt werd hij conform de regels gediskwalificeerd. Dat viel niet in goede aarde bij Nuis, die vervolgens verhaal ging halen en op recalcitrante wijze de arbiter hartelijk dankte. Later bood Nuis zijn excuses aan. Daarmee is de zaak afgedaan zou je denken. Nuis komt tot inkeer, ziet dat hij fout is geweest en geeft ruiterlijk zijn fout toe. Dat zou volwassen zijn geweest. Blijkbaar zat het venijn bij Kjeld Nuis zo hoog dat hij zich wel wilde verontschuldigen voor zijn gedrag richting de Jonge, maar nog steeds van mening is dat de diskwalificatie onterecht was.

Weinig sympathie voor actie van Nuis

De actie van Nuis kan in ieder geval in de Nederlandse schaatswereld niet op sympathie rekenen. Zou is Erben Wennemars duidelijk in zijn oordeel. De beslissing tot diskwalificatie is ronduit terecht. Volgens Wennemars had de scheidsrechter ook geen enkele andere beslissing kunnen nemen.

Suzanne Schulting

Ook shorttrack kampioene Suzanne Schulting is resoluut in haar kritiek op Nuis. „Ik vind deze reactie van Kjeld echt te belachelijk voor woorden”, reageerde Schulting maandag bij het tv-programma De Wereld Draait Door. „Je hebt nu dat hele gedoe bij het voetbal dat je respect moet hebben voor de scheidsrechter, maar hij reageert zo. Als wij als shorttracker zo zouden reageren zouden we meteen een gele kaart krijgen. Het kan gewoon niet! Hij heeft een voorbeeldfunctie voor jonge kinderen. Je wilt toch niet dat die kinderen dit ook gaan doen?!”

Onbehoorlijk en onaanvaardbaar

In een poging de gemoederen te bedaren heeft Technisch directeur van de KNSB, Remy de Wit. Aan Nuis laten weten dat zijn gedrag ontoelaatbaar is. “Onbehoorlijk en onaanvaardbaar”, aldus de KNSB bij monde van De Wit. Daar blijft het overigens niet bij, de KNSN heeft in hetzelfde schrijven duidelijk gemaakt dat er bij een volgend incident passende maatregelen worden genomen.

Bij de KNSB is men in ieder geval niet over een nacht ijs gegaan. Technisch directeur De Wit was zelf aanwezig in Collalbo en heeft daar met alle betrokkenen gesproken, ook met de trainer van Nuis, Jac Orie. Wellicht dat alle druk die nu Nuis ten deelt hem ervan zal weerhouden om zich wederom zo te laten gaan.

NOSTelegraaf

Reageer op artikel:
KNSB is onverbiddelijk en stuurt Kjeld Nuis een laatste waarschuwing
Sluiten