Spaanse competitiewedstrijden straks gespeeld in de VS, dit is de reden

Een opmerkelijke stap van de Spaanse competitie: de bestuurders hebben besloten dat er wedstrijden in de Spaanse La Liga in de Verenigde Staten gespeeld zullen worden. Die afspraak is opgenomen in een vijftienjarige deal tussen de Spaanse competitie en het bedrijf Relevant Sports.

Het is voor het eerst dat er wedstrijden van een Europese topcompetitie in het buitenland gespeeld zullen worden. Er zijn nog wel dingen onduidelijk. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend hoe men met uit- en thuiswedstrijden en seizoenskaarthouders om zal gaan.

“Ons doel is om de passie voor het voetbal over de hele wereld te vergroten. Deze overeenkomst zal zeker zorgen voor meer populariteit in de VS en Canada”, aldus Javier Tebas, voorzitter van La Liga. Vooral FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid lijken zich op te kunnen maken voor wedstrijden in Amerika. De eerste wedstrijd in Amerika wordt waarschijnlijk al komende winter in Miami gespeeld.

Reden

Nu is de grote vraag natuurlijk: waarom doet de Spaanse competitie zoiets? Welke reden kan La Liga hebben om een dergelijke deal te sluiten? Het antwoord ligt redelijk voor de hand: geld.

De deal wordt gezien als een poging om de Engelse Premier League bij te benen, waar men absurde hoeveelheden tv-gelden betaalt. Overigens zijn de wedstrijden in Amerika maar een klein onderdeel van de deal: Relevant Sports krijgt de uitzendrechten als de overeenkomst met BeIN Sports is afgelopen en de partijen hebben afspraken gemaakt over de merchandising en andere commerciële samenwerkingen. Omdat de deal tussen La Liga en Relevant Sports gaat, spelen de clubs de Champions League wedstrijden gewoon in Spanje.

Reageer op artikel:
Spaanse competitiewedstrijden straks gespeeld in de VS, dit is de reden
Sluiten