Wielrennen 3 mrt 2019 Jan De Raab

Lavreysen wint WK baanwielrennen van Jeffrey Hoogland

Het WK baanwielrennen is een prooi gebleken voor de Nederlndse baanwielrenner Harrie Lavreysen. De 21-jarige sportman uit Luksgestel won in een bijzondere finale de strijd om de titel van die andere Nederlander, Jeffrey Hoogland. In een ‘best of three races’ had hij aan twee heats genoeg om zijn titel aspiraties te realiseren.

WK baanwielrennen: zes gouden medailles

Met de overwinning van Harrie Lavreysen komt Nederland op een totaal van zes gouden WK-medailles. Dat aantal is genoeg om het record van 2018 te verbeteren. In Apeldoorn behaalde Nederland een jaar geleden vijf gouden medailles. Lavreysen, in 2017 nog verliezend finalist op het WK, versloeg in aanloop naar de finale de Pool Mateusz Rudyk. De andere finalist, regerend Europees kampioen op de sprint, Hoogland, rekende in de halve finales af met titelhouder Matthew Glaetzer.

WK baanwielrennen

“Het was superrot om tegen Jeffrey in de finale te rijden”, zei de 21-jarige Lavreysen na zijn gouden race. “Ik gun het hem ook. Maar deze heb ik.” Lavreysen en Hoogland zijn geen vreemden voor elkaar. Ze kennen elkaar al jaren, trainen samen en delen in Polen ook nog eens hun slaapkamer in het hotel. Ondanks de vriendschap is de overwinning van Lavreysen een puur professioneel resultaat. “Ik voelde me vandaag zo goed en zo sterk. Ik was zo scherp, ik wist gewoon wat ik moest doen.”

Tweede Nederlandse WK finale

De geheel Nederlandse finale is een unicum in de geschiedenis van het WK baanwielrennen. Slechts een keer eerder, in 1957, zagen we twee Nederlanders het in de finale tegen elkaar opnemen. Destijds was het Jan Derksen die in de eindstrijd Arie van Vliet trof. De laatste Nederlander die het WK op de spint wist te winnen was Theo Bos, in 2007 won hij het koningsnummer voor de derde maal in zijn carrière.

Beide finalisten hadden al aardig wat ervaring is het verrijden van een finale. Zowel Lavreysen als Hoogland had al een wereldtitel op zak van het door Nederland gewonnen onderdeel teamsprint. Matthijs Büchli strandde zaterdag al in de eerste ronde.

Telegraaf

Reageer op artikel:
Lavreysen wint WK baanwielrennen van Jeffrey Hoogland
Sluiten