Formule 1 11 nov 2018 Jan De Raab

Lewis Hamilton stelt constructeurstitel Mercedes veilig

Bij aanvang van de start van de Grand Prix van Brazilië waren al twee zekerheden: Hamilton is wereldkampioen en Vettel is de runner-up. Vanaf plaats drie is niks zeker, sterker nog, theoretisch zou max verstappen zelfs nog als derde kunnen eindigen in het Algemeen Klassement. De vraag is dan ook terecht: kan het vandaag dan nog spannend worden op Interlagos? De stand voorafgaand aan de race is duidelijk:

  1. Hamilton 358
  2. Vettel 294
  3. Räikkönen 236
  4. Bottas 227
  5. Verstappen 216
  6. Ricciardo 146
  7. Hülkenberg 69
  8. Perez 57
  9. Magnussen 53
  10. Alonso 50

Max Verstappen: Nederlandse lefgozer

Max Verstappen hield voor aanvang van de race rekening met mogelijk wat regenval. In dat geval zou een herhaling van de prestatie van 2016 niet zijn uitgesloten. De Nederlander was zaterdag redelijk optimistisch over zijn kansen op een podiumplaat, maar was wel realistisch: “Inhalen is hier bijna niet mogelijk. Met de juiste strategie is er misschien wat mogelijk”. Dat dat geen oze uitsprak was bleek tijdens de race. Gestart vanaf een vijfde positie werkte de Nederlander zich snel op naar P3. Met Bottas in het vizier bleef Verstappen pushen om het gaatje te vinden en dat ontstond in ronde 10. Bottas werd eenvoudig opzij gezet als hij er niet toe deed.

Verstappen strijd met Hamilton

Bij aanvang van ronde 40 werd de race pas echt spannend. Verstappen had, net als Hamilton, al een pitstop gemaakt om verder te gaan op softs. Op dat moment heeft Ricciardo de leiding, maar zal deze snel moeten opgeven als hij naar binnen gaat voor zijn pitstop. In de 42e ronden passeert Verstappen Occon die op een ronde achterstand wordt gezet, maar dit ogenschijnlijk niet wenst te accepteren en de wagen van de Nederlander raakt. Verstappen die op dat moment de leiding heeft raakt in een spin en loopt schade op aan de wagen.

Red Bull Nederland on Twitter

P2 voor @Max33Verstappen in Brazilië! Wat als dit niet gebeurd was? 🥈 #BrazilGP #F1 #FoutjeBedankt

De schade bij Verstappen lijkt beperkt, dit in tegenstelling tot de wagen van Ericsson die eerder met een beschadigde onderplaat de race vroegtijdig moest verlaten. Verstappen kruipt, met zijn licht beschadigde bolide langzaamaan richting Hamilton die in ronde 58 nog iets eer dan 3.5 seconden voorsprong heeft. Op dat moment is teamgenoot Bottas naar binnen gegaan voor een nieuwe set banden en Hamilton begint zich lichtelijk bezorgd te tonen over zijn banden waarvan de linker enigzins is beschadigd. Ongetwijfeld weet de Brit dat een pitstop hem op dat moment de race zal kosten. Met nog geen 2 seconden voorsprong voelt de Brit de hete adem van de Nederlander in zijn nek en moet alle zeilen bijzetten om de race niet uit handen te geven.

Hamilton vecht en Ricciardo op P4

Ondertussen zit ook Ricciardo niet stil en heeft hij inmiddel P4 te pakken en heeft hij Raikkonen in het vizier. Hamilton klaag ondertussen over problemen met zijn motor, die zou niet goed klinken, hij heeft echter weinig keus als hij verstappen van de winst af wil houden. Het verschil met Verstappen is inmiddels een kleine anderhalve seconde, ruim voldoende om de overwinning binnen te halen. Hamilton wint daarmee de Grand Prix van Brazilië en Max Verstappen wordt verdiend tweede.

Reageer op artikel:
Lewis Hamilton stelt constructeurstitel Mercedes veilig
Sluiten