Basketbal 1 feb 2019 Jan De Raab

Luka Doncic: de nieuwe ster van de NBA

Ooit was er een Nederlander genaamd Rik Smits die furore maakte in de NBA. De beste man is al lang gestopt met professioneel basketbal, maar nog steeds zich we jonge spelers uitstijgen boven de rest. De laatste aanwinst is de 19-jarige Luka Doncic. Inderdaad geen Nederlander, geen Amerikaan, maar Sloveen. En hij heeft alles in huis om een hele grote te worden.

NBA debuut voor Luka Doncic

Luka Doncic is bezig aan zijn eerste seizoen in de NBA en hij maakt indruk. Het is dan niet alleen zijn coach die een grote toekomst in hem ziet, ook de basketbalfans lopen met de 2.01 meter lange Sloveen weg. Die goed indruk blijft niet zonder gevolgen. De legendarische LeBron james heeft al aangegeven ooit met hem te willen spelen en Stephen Curry, al net zo legendarisch, ziet in hem de ster van de nieuwe generatie. Het is een speler met swag volgens de Golden State Warriors ster.

ESPN Stats & Info on Twitter

Luka Doncic is the first teenager in NBA history with a 30-point triple-double. He has 2 of the 3 triple-doubles by teenagers in NBA history (Markelle Fultz has the other).

Jongste ooit

Om even een goed beeld te schetsen: de jonge Sloveen is sinds kort de jongste speler ooit in de NBA die een triple-double boven de 30 punten (35 punten, 12 rebounds en 10 assists) wist te scoren sinds 2005. Destijds was het LeBron James die hetzelfde kunstje flikte in april van dat jaar. LeBron was toen overigens 20, maar dat terzijde. Het is slechts een van de vele voorbeelden van de exceptionele kwaliteiten van de 19-jarige Sloveen. Die triple-double was de tweede die hij realiseerde. Ongekend talentvol dus.

Rising Stars Challenge

De kans dat er nog een noemenswaardig feit aan zijn jonge carriere wordt toegevoegd is overigens groot. Ondanks het feit dat het zijn debuutjaar is, spreken veel fans de hoop uit dat Doncic zal worden geselecteerd voor de NBA All-Star Game. Dat evenement vindt plaats op 17 februari. De eerste benoeming heeft hij in ieder geval al in zijn zak. Hij is namelijk al verzekerd van opname in het team voor de Rising Stars Challenge, een wedstrijd tussen de talenten van de NBA.

NOS

Reageer op artikel:
Luka Doncic: de nieuwe ster van de NBA
Sluiten