Wielrennen 3 feb 2019 Jan De Raab

Mathieu van der Poel behaald goud tijdens het WK veldrijden

Het waren drie jaren vol frustratie die Mathieu van der Poel zondag van zich afschudde. Sinds 2015 was hij er niet meer in geslaagd om het WK veldrijden op zijn naam te schrijven, tot 2019. In ht Deense Bogense won de 24-jarige van der Poel voor de tweede keer de wereldtitel.

Titelverdediger Wout van Aert kon niet voorkomen dat de Nederlander er met de eerst plaats vandoor ging. Het verschil tussen de twee kemphanen: 16 seconden. Landgenoot Toon Aerts kon het ook niet bolwerken en moest, mede als gevolg van een fout in de slotronde, genoegen nemen met een derde plaats.

Van der Poel in superieure vorm

Mathieu van der Poel liet dit seizoen al eerder zien in een superieure vorm te verkeren. Van de 28 veldritten in aanloop naar het WK, wist hij er 26 te winnen. Indrukwekkende prestatie, maar dat zegt in feite niks. In eerdere edities bleek de favoriet voor de eindzege zijn rol niet altijd waar te kunnen maken en dus waren ook nu de verwachtingen hooggespannen.

Na zijn zege in 2015 werd Van der Poel in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Het jaar daarop werd hij teleurstellend vijfde, in 2017 tweede en in 2018 derde. Kortom, de frustratie bouwde zich op.

Unieke prestatie

De prestatie van van der Poel is zonder twijfel uniek te noemen. In het 68-jarige bestaan van het WK, is VDP de enige rijder die het flikte om de titel tweemaal te behalen. Helemaal onlogisch is dat niet, zijn vader deed het hem al voor in 1996. Het is de zevende keer dat een Nederlander de titel opeist. Andere winnaars, behalve zijn vader zijn:

  • Hennie Stamsnijder (1981)
  • Henk Baars (1990)
  • Richard Groenendaal (2000)
  • Lars Boom (2008)

Nog meer medailles voor het Nederlandse team

Behalve de gouden plak voor het veldrijden, waren er nog meer medailles die in Nederlandse handen vielen. Zo pakte ook Inge van der Heijden het goud,  Lucinda Brand (elite vrouwen) kreeg een zilveren plak en Fleur Nagengast (beloften vrouwen) en Marianne Vos (elite vrouwen) en Ceylin del Carmen Alvarado (beloften vrouwen) veroverden brons.

NuSport

Reageer op artikel:
Mathieu van der Poel behaald goud tijdens het WK veldrijden
Sluiten