Hockey 9 dec 2018 Jan De Raab

Nederland wint eenvoudig van Pakistan op WK hockey

Heel even had Nederland nog de hoop om in de poule als groepshoofd te eindigen op het WK hockey. Duitsland verstoorde die kleine mogelijkheid door in Bhubaneswar te winnen van Maleisië met 5-3. Voor Oranje zat er dus niets anders op dan een sterke wedstrijd tegen Pakistan te spelen. In die opgave slaagde het team van Oltmans en met een stand van 5-1 kon men met opgeheven hoofd van het veld stappen. Het resultaat is niet alleen dat Oranje als tweede in de poule is geëindigd, maar ook dat Canada de volgende tegenstander is om een plek in de kwartfinales te bemachtigen.

Pakistan speelt een zwak WK hockey

In het eerste kwart gebeurde er feitelijk weinig spannends. Nederland kwam netjes op voorsprong, mede door het falen van de verdediging van Pakistan waardoor de doelman kansloos was. Nog voor het einde van het eerste kwart wist Pakistan via Butthan de gelijkmaker in te tikken. De verhoudingen waren in dat eerste kwart gelijk verdeeld, met een licht overwicht voor Nederland met 58%.

Oranje profiteert van de Pakistaanse fouten

Een kleine 3 minuten na de start van het tweede kwart kreeg Oranje een redelijke kans via een strafschot om de 2-1 te realiseren, maar de verdediging van Pakistan deed zijn werk. Met nog iets meer dan 3 minuten op de klok verrichtte van Ass fantastisch werk en kon Valentin Verga perfect aanspelen waardoor eindelijk de voorsprong een feit werd: 2-1. Van de Weerden probeerde nog aan het begin van het derde kwart de voorsprong uit te bouwen maar zag zijn inspanningen stranden op de stugge Pakistaanse verdediging.

wk hockey

Jeroen Herzberger speelt een geweldige WK hockey

Op aangeven van Jeroen Herzberger ziet de Voogd halverwege het derde kwart zijn kans schoon en hoewel onbedoeld, scoorde hij de 3-1 met het been. De voorsprong was eindelijk opgevoerd ondanks onnodige fouten in de verdediging bij Oranje. Met nog een kleine drie minuten speeltijd probeert Jeroen Herzberger, die een formidabele wedstrijd speelt, een doelpunt mee te pikken, maar zijn poging strandt bij de Pakistaanse keeper Imran Butt.

Veel strafcorners

De vele voetfouten aan Pakistaanse zijde blijven ook in het vierde kwart een veelvoorkomend verschijnsel. Oranje weet hier door de strafcorner van te profiteren. Ook hier gaat de aloude stelregel op dat een fout uitgevoerde strafcorner toch nog tot een doelpunt kan leiden. Lars Balk staat in een kansrijke positie en laat eenvoudig de 4-1 aantekenen. Bij een stand van 4-1 begint de motivatie bij Pakistan duidelijk naar een dieptepunt af te dalen. Het gevolg is vele kleine foutjes die door de scheidsrechter direct worden afgestraft. Begrijpelijk en onnodig, maar het leidt niet direct tot een 5-1. Johan de Geus begaat met nog zes minuten op de klok een stevige overtreding door Ifran neer te halen en krijgt geel. Het veloverwicht zorgt niet voor extra kansen voor de Pakistanen. Sterker nog, met amper drie minuten te gaan krijgt Oranje nog een strafcorner, maar weet niet te scoren. Dan, twee minuten voor het eindsignaal slaagt van der Weerden er toch in om een doelpunt te maken. Nederland wordt met een eindstand van 5-1 tweede in de groep en mag zich gaan opmaken voor de wedstrijd tegen Canada.

Reageer op artikel:
Nederland wint eenvoudig van Pakistan op WK hockey
Sluiten