Handbal 12 dec 2018 Jan De Raab

Noorwegen blijft Oranje de baas op het EK handbal voor vrouwen

Het goede nieuws is dat Nycke Groot zich fit genoeg voelde om mee te spelen bij Oranje. Daarmee zou het voor Oranje mogelijk moeten zijn om eindelijk eens af te rekenen met het Noorwegen trauma wat de oranje selectie al lang achtervolgt. In de laatste drie jaar lukte het de dames niet om een belangrijke wedstrijd van Noorwegen te winnen. Uiteraard hebben we het dan wel over de huidige wereldkampioen, maar tijdens de groepswedstrijden was daar bitter weinig van te merken. In deze wedstrijd moest het dan gebeuren, Oranje zou zegevieren. De waarheid is dat het weer niet lukte en Nederland lijdzaam moest toezien hoe het Noorse team wederom roet in het eten zou gooien tijdens het EK handbal voor vrouwen: 16-29

Geen overwinning op het EK handbal

Aan slechts 1 punt hadden de oranjes dames genoeg gehad om de halve finale van het EK handbal voor vrouwen, officieel het Women’s EHF EURO 2018 (Handball European Championship France), te bereiken. Het zou anders lopen. Geen overwinning, geen remise, slechts de bittere pil van een dramatisch verlies zou overblijven. Objectief gezien kon Oranje weinig inbrengen tegen het Scandinavische geweld. In nog geen 10 minuten keek Oranje al tegen een achterstand van 1-4 aan. Na drie treffers van de Noren was het Estavana Polman die voor Nederland kon scoren.

Korte opleving

Heel even kregen de aanwezige Oranje fans hoop op een ommekeer toen er via Lois Abbingh een stand van 2-5 op het scorebord werd getoond. Die hoop was van korte duur. Noorwegen bouwde de voorsprong gestaag uit en kwam al snel op 2-7. De wedstrijd begon al snel dramatische vormen aan te nemen toen Noorwegen, met amper 20 minuten speeltijd, de stand op 5-10 bracht. Met het rustsignaal was de stand erg ontnuchterend: 7-15.

Spelen tegen Noorwegen blijft een frustratie

Het beeld wat in de eerste helft was ontstaan zou in het vervolg van de wedstrijd worden doorgetrokken. Ondanks verwoede pogingen van Oranje om het tij te doen keren, lukte het niet om een vuist te maken tegen de Noorse overmacht. Een voor Oranje slopende en demotiverende tweede helft zou volgen waarbij resultaat zich al liet raden: de Nederlandse dames verloren wederom van grootmacht Noorwegen: 16-29.

Het verlies tegen de huidige wereldkampioen komt bij het team van bondscoach Thomsen hard aan. Nadat in 2015 de finale van het WK werd verloren van Noorwegen werd ook de EK-finale van 2016 niet tot een goed einde gebracht. Met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en het WK van 2017 in het achterhoofd, verloren de Nederlandse dames wederom van angstgegner Noorwegen op het EK handbal voor vrouwen.

Nog een kans tegen Duitsland

Vooraf was al bekend dat Oranje minstens remise moest spelen om de halve finale te behalen. Door het verlies tegen Noorwegen zal men in de aankomende wedstrijd tegen Duitsland minstens een punt moeten pakken om alsnog de halve finale te bereiken.

Reageer op artikel:
Noorwegen blijft Oranje de baas op het EK handbal voor vrouwen
Sluiten