Voetbal 9 dec 2018 Jan De Raab

Oranje dames loten gunstig voor het WK voetbal

Nu het na de loting duidelijk is geworden wie de tegenstanders zijn van het Nederlandse vrouwenelftal voor het WK voetbal, is duidelijk hoe de kansen liggen. In groep E vinden we behalve Oranje, ook landen als Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. Oranje speelt het eerste duel op 11 juni. De tegenstander is dan Nieuw-Zeeland. Het WK voetbal voor vrouwen wordt in Frankrijk gehouden en duurt van 7 juni tot en met 7 juli. De wedstrijd van tegen Nieuw-Zeeland is in Le Havre.

Kansen voor Oranje op het WK voetbal

De loting, op 8 december, pakte niet geheel ongunstig uit voor Nederland. Als Europees kampioen was het al duidelijk dat Oranje in ieder geval een van de toplanden zou treffen. In groep E is dat Canada wat momenteel op de wereldranglijst een zesde plaats inneemt. Nederland is de mondiale nummer zeven. Met de loting ontloopt men sterke landen als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Daarmee is nog niet gezegd dat het een makkelijke groep is geworden. Vivianne Miedema wil daarom niet spreken van een gunstige loting. “Ben teleurgesteld én opgelucht. Het kan gewoon heel moeilijk worden.”

Bekende tegenstanders

De tegenstanders van Oranje op het aankomende EK zijn geen onbekenden. Tijdens het WK van 2015, waar Oranje debuteerde, speelde het al tegen Nieuw-Zeeland (1-0 winst) en tegen Canada (1-1 gelijkspel). Voor Miedema zijn het daarom bekende tegenstanders die zeker niet onderschat moeten worden: “Beide landen zijn best wel bekend bij ons. We hebben laten zien dat we tegen allebei een resultaat kunnen boeken en dat we goed tegen ze kunnen voetballen.”

WK voetbal dames

Bondscoach Sarina Wiegman

Ondanks de teleurstelling blijft bondscoach Sarina Wiegman positief gestemd: “We kunnen deze poule winnen. Het vervolg van het toernooi wordt wel lastig. Maar we kunnen nu wel gaan rekenen, maar we moeten gewoon zorgen dat we goed voor de dag komen.”

Olympische Spelen 2020

Een goede prestatie op het WK voetbal heeft voor Oranje nog een groot voordeel. Indien het bij de drie best presterende Europese landen behoort, is kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 een feit. “Het is een beetje gek dat er aan een eindtoernooi kwalificatie voor een ander eindtoernooi gekoppeld is. We moeten gewoon zo goed mogelijk voetballen en zo ver mogelijk komen. Daar gaat het eigenlijk om.”

NOS

Reageer op artikel:
Oranje dames loten gunstig voor het WK voetbal
Sluiten