Hockey 14 dec 2018 Jan De Raab

Oranje halvefinalist WK hockey na zege op India

Voor de derde keer op rij heeft het Nederlandse mannen hockey team zich weten te plaatsen voor de halve finales van het WK hockey. Voor het oog van 15.000 Indiase fans wist Oranje zich staande te houden en de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Nadat het lange tijd onzeker was of Nederland de winnende treffer zou weten te scoren was het uiteindelijk Mink van der Weerden die India de genadeklap gaf: 1-2.

Halve finale WK hockey: Nederland – Australië

Het winnen van de wedstrijd tegen gastland India betekent dat Oranje revanche kan gaan nemen op Australië in de halve finale. Vier jaar geleden was het juist Australië wat Nederland belette om de titel te pakken. Destijds kregen de Nederlandse mannen in de finale van het WK hockey te maken met een ijzersterke tegenstander: 6-1. De finale zal zaterdag 15 december worden gespeeld.

15.000 luidruchtige Indiase fans

Ondanks de aanwezigheid van een kleine 15.000 luidruchtige Indiase fans was er sprake van een aangename sfeer. De aanwezigheid van een handvol Oranjesupporters gaf voldoende steun aan de Nederlandse hockeyers, die in de eerste helft het jonge team van India via Akashdeep Singh op voorsprong zagen komen. Het Indiase feest bleek van korte duur toen Thierry Brinkman na een vrije slag van Mirco Pruyser, via een tip-in de gelijkmaker wist te scoren.

Daar is de verlossing

Het verdere verloop van de wedstrijd liet een fanatiek spelend India zien wat echter niet tot scoren kon komen. Heel even leek Thijs van Dam voor de verlossende 1-2 te gaan zorgen na de pauze, maar zijn poging werd afgekeurd wegens een voetfout van Bob de Voogd. Tot aan het vierde kwart zou de score van 1-1 op het scorebord blijven staan. Eindelijk zou Van der Weerden door middel van een hard genomen strafcorner voor de lang verwachte, verlossende treffer zorgen. Met nog een flink aantal minuten speeltijd op de klok, bleef India strijden om een kansrijke positie in de hoop de stand gelijk te kunnen trekken. Het mocht niet baten. Voor het oog van de zichtbaar gespannen bondscoach Max Caldas stapte Oranje met de overwinning in de zak van het veld.

Kippenvel

Voor aanvoerder Billy Bakker was het een enerverende situatie. De aanwezigheid van zo veel Indiase deed hem genoeg in positieve zin. Wat enig intimiderend gevoel was in ieder geval geen sprake: “Ik had bij de warming-up al kippenvel. Er stonden geloof ik 15.000 Indiërs te krijsen voordat we überhaupt begonnen waren. Daar heb ik van genoten. Ik heb van tevoren ook gezegd tegen de jongens: geniet ervan en haal er ook energie uit, ook al juichen ze niet voor jou. Dit is iets dat je misschien maar één keer meemaakt.”

Na de wedstrijd was er duidelijke sprake van een gevoel van trots bij de aanvoerder. “Een 2-1 voorsprong met nog vier minuten te gaan is geen garantie in de topsport, maar ik voelde wel altijd het vertrouwen dat we deze zege binnen gingen trekken”, aldus Bakker. “Al met al ben ik gewoon trots op de ploeg.”

NOS

Reageer op artikel:
Oranje halvefinalist WK hockey na zege op India
Sluiten