Handbal 13 dec 2018 Jan De Raab

Oranje verslaat grootmacht op weg naar halve finale EK handbal vrouwen

De Nederlandse handbal dames hebben zich in het Franse Nancy van hun beste kant laten zien. In de laatste wedstrijd van de hoofdronde op het EK handbal vrouwen werd grootmacht Duitsland verslagen. De ploeg van trainer Henk Groener, de voormalige bondscoach van Nederland kon geen vuist maken en moest toezien hoe Oranje er een aantrekkelijke wedstrijd van maakte die eindigde in een 27-21 overwinning.

EK handbal vrouwen: halve finale is een feit

Een dag eerder had Nederland nog met ruime cijfers verloren van angstgegner Noorwegen en was nu verplicht om minimaal een gelijkspel eruit te slepen. De winst Duitsland betekent dat de Oranje dames in de halve finale wereldkampioen Frankrijk als tegenstander treft. Die wedstrijd staat aanstaande vrijdag op het programma om 21.00 uur. De halve finale wordt in Parijs gespeeld. Een aardige bijkomstigheid: door de plaatsing voor de halve finale op het EK handbal vrouwen is Nederland ook al verzekerd van deelname aan het WK handbal van 2019 in Japan.

Polman scoort lekker

In de eerste helft van de wedstrijd gaven beide landen weinig toe en kon Nederland haar dominante rol niet goed vorm geven. Nadat Duitsland op voorsprong was gekomen met 0-2 herstelde Oranje zich goed en kwam op een 5-2 voorsprong waarbij een bijzondere rol was weggelegd voor Estavana Polman. Op een perfecte pass van Lois Abbingh wist ze via een vliegertje de 2-5 te scoren.

Polman wist in de eerste helft duidelijk haar stempel op de wedstrijd te drukken en nam een groot deel van de Nederlandse scoringsdrift voor haar rekening. Met vier goals uit zeven doelpogingen was zij behoorlijk trefzeker. Aan de Duitse zijde was het Angie Geschke die de hoofdrol opeiste met vijf treffers. Het verdere verloop van de eerste helft was bijzonder aangenaam om naar te kijken. Opvallend genoeg speelde Oranje zonder Nycke Groot die niet geheel fit was. Ondanks dat zij op de bank bleef zitten behield nederland de voorsprong in de eerste helft.

Tess Wester speelt een geweldige wedstrijd

Behalve voor Polman, was er ook een hoofdrol weggelegd voor Tess Wester. De fanatieke keepster van Oranje speelde een uitermate sterke wedstrijd. Vlak voor de rust kreeg ze het even aan de stok met haar ploeggenoten toen de Duitsers bij een stand van 13-10 er toch in slaagden om een doelpunt te maken.

De tweede helft gaf aanvankelijk een vergelijkbaar beeld. Bij een stand van 17-15 wist Oranje op verschillende momenten openingen te creëren en brachten  Laura van der Heijden, Delaila Amega en Polman de stand op 20-15. Het verdere verlopp van de wedstrijd werkte in het voordeel van het Nederlandse team. Dekkingsspecialiste Kelly Dulfer schoot zes maal raak en Amega zorgde met een prachtig doelpunt voor de eindstand van 27-21.

Vijf uit vijf

Door de overwinning op Duitsland tijdens het EK handbal vrouwen plaatste Nederland zich voor de vijfde keer op rij bij de beste vier op een groot toernooi:

  • WK 2015 (zilver)
  • Olympische Spelen 2016 (vierde)
  • EK 2016 (zilver)
  • WK 2017 (brons)

“Dat is fantastisch en hebben we maar mooi geflikt met z’n allen”, aldus een gelukkige Polman. “Het was allemaal niet heel mooi vandaag, maar wat kan mij het schelen. Parijs, here we come!”

Eindstand groep II

1. Nederland 5-8 (128-126)
2. Roemenië 5-6 (140-132)
3. Noorwegen 5-6 (155-131)
4. Hongarije 5-6 (139-146)
5. Duitsland 5-4 (132-137)
6. Spanje 5-0 (127-149)

Roemenië treft Rusland

Behalve Nederland heeft ook Roemenië zich geplaatst voor de halve eindstrijd. Europees kampioen Noorwegen, eerder nog de kwelgeest voor Oranje, zal moeten gaan strijden om plaats vijf. De tegenstander van de Roemenen is olympisch kampioen Rusland.

NOS

Reageer op artikel:
Oranje verslaat grootmacht op weg naar halve finale EK handbal vrouwen
Sluiten