Hockey 1 dec 2018 Jan De Raab

Oranje wint de eerste wedstrijd op het WK hockey

Het WK hockey in India is voor Nederland succesvol begonnen. In hun jacht naar de vierde WK-titel, de eerste sinds 1988, waren de heren van Oranje bijzonder gefocust. Tegenstander Maleisië werd zonder pardon verslagen: 7 – 0.

Grandioze start op het WK Hockey

Nederland, momenteel de mondiale nummer vier, begon in Bhubaneswar zeer energiek aan de eerste wedstrijd. De ploeg die wordt gecoacht door de zeer ervaren Roelant Oltmans, zette vanaf de eerste minuut druk op Maleisië. Dat resulteerde is een enkele leuke kans en een strafcorner in de eerste tien minuten. De eerste scoringspoging van Oranje door Mink van der Weerden werd vakkundig door de Maleisische verdediging gepareerd.

Een minuut later was het Jeroen Hertzberger die in de rebound na een schot van Mirco Pruyser de openingstreffer voor zijn rekening nam. Omdat er bij de scheidsrechter twijfel was omtrent de manier waarop er was gescoord, moest de videorechter uitsluitsel geven. Daar werd duidelijk dat er op een geoorloofde manier was gescoord en niet via de verboden bolle kant van de stick. Nog voor het eerste kwart voorbij was, kreeg ook Maleisië een strafcorner toegewezen. Keeper Pirmin Blaak wist door kundig ingrijpen een gelijkmaker te voorkomen

Bij de start van het tweede kwart kreeg Oranje maar liefst drie strafcorners toebedeeld. Knap ingrijpen van de Maleisische keeper voorkwam een vroege nederlaag van zijn team. Deze 39-jarige doelman Kumar Subramiam zou het gedurende de hele wedstrijd voor Oranje knap lastig maken. Hij kon alleen niet voorkomen dat Oranje uitliep naar een 2 – 0 voorsprong toen Pruyser, op aangeven van Hertzberger de 2 – 0 liet aantekenen.

Jubilaris Kemperman bewijst zijn waarde

Nederland zou op het WK hockey snel uitlopen naar een 3 – 0 voorsprong waardoor het voor Maleisië steeds lastiger werd om de motivatie te herpakken. Een strafcorner zorgde in de 35e minuut voor een goede kans aan de kant van Oranje. Mink van der Weerden twijfelde niet en de 4 – 0 was een feit. Nog voor het verstrijken van de tijd was het Robert Kemperman die in zijn 200e interland de vijfde goal verzilverde.

Met een ruime voorsprong op het scorebord kon Oranje het zich permiteren om iets rustiger te spelen. Ondanks het lagere tempo wist Maleisië niet van de situatie profiteren en Thierry Brinkman en Hertzberger maakten het feest compleet door de eindstand op 7 – 0 te bepalen. Voor Hertzberger bleek zijn derde goal goud waard te zijn. Zijn hattrick leverde hem de ‘Man of the Match’ benoeming op en stak de beloning van 600 euro in zijn zak.

Duitsland wint ook

Nederland was niet het enige land wat de eerste wedstrijd winnend wist af te sluiten. Ook Duitsland won zijn eerste wedstrijd in groep D. Tegen Pakistan was het Marco Miltkau die de enige treffer van de hele wedstrijd wist te realiseren. Woensdag 5 december speelt Oranje om 12.30 uur tegen Duitsland om vervolgens op zondag 9 december tegen Pakistan aan te treden.

NOS Sport

Reageer op artikel:
Oranje wint de eerste wedstrijd op het WK hockey
Sluiten