Schaatsen 18 nov 2018 Jan De Raab

Patrick Roest klopt tijd Sven Kramer en doet goede zaken in Japan

Patrick Roest heeft goede zaken gedaan. In Japan heeft hij zijn eerste individuele wereldbekerzege behaald. De 22-jarige Nederlander liet zien waar hij toe in staat is en gaf zijn tegenstanders tijdens de 5.000 meter geen kans. Voor Kjeld Nuis verliep het anders, hij moest tijdens de 1.000 meter wedstrijd zijn meerdere erkennen in de Rus Pavel Kulizhnikov en werd tweede.

Nieuw baanrecord voor Patrick Roest

De tijd van Roest was goed genoeg voor een nieuw baanrecord van 6.13,01. De oude toptijd op de Japanse baan stond op naam van die andere Nederlander: Sven Kramer. Hij behaalde destijds een tijd van 6.20,90. Laatst genoemde verscheen niet aan de start in verband met een aanhoudende rugblessure.

De overmacht van Roest wordt duidelijk als we naar de individuele tijden kijken. Waar Roest rustig een tijd van 6.13,01 neerzet, kwam de Rus Aleksandr Rumyantsev niet verder dan 6.17,67. Marcel Bosker was goed voor een derde plaats in 6.18,12. De 21-jarige talentvolle schaatser reed zijn derde wereldbekermedaille. Voor Douwe Vries (6.24,83) en Simon Schouten (6.27,41) was geen rol van betekenis weggelegd.

Roest verkeert in een supervorm

De prestatie van Roest is niet geheel onverwachts. Heel het seizoen laat hij zien dat hij de te kloppen man is. De schaatser uit Lekkerkerk toonde al eerder aan in een bloedvorm te verkeren tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker eerder deze maand in Heerenveen. Ook daar sneuvelden verschillende (persoonlijke) records. Sven Kramer had toen ook het nakijken, Roest verbeterde het baanrecord van Kramer in Thialf op de 5.000 meter door een tijd van 6.08,98 neer te zetten.

Kulizhnikov maakt indruk

De huidige Olympisch- en wereldkampioen 1.000 meter, Kjeld Nuis, zette een indrukwekkende tijd neer van 1.08,39. Dit bleek echter niet voldoende voor de overwinning, die ging naar de Rus Kulizhnikov. Hij wist een tijd van 1.07,85 neer te zetten. Het brons ging naar Thomas Krol met een tijd van 1.08,62.

NuSport

Reageer op artikel:
Patrick Roest klopt tijd Sven Kramer en doet goede zaken in Japan
Sluiten