Darts 2 jan 2019 Jan De Raab

PDC WK Darts 2019: Van Gerwen wint en wordt met 6-3 wereldkampioen

Hij heeft het weer gedaan. Net als in 2013 begint Michael van Gerwen het seizoen met winst op het PDC World Darts Championship. In zijn vierde finale op het PDC WK Darts 2019 liet hij wederom zien waarom hij de onbetwiste nummer een van de wereld is. Dit keer was Michael Smith het lijdend voorwerp en voor het oog van de duizenden aanwezigen zegevierde de Vlijmenaar voor de derde maal. Met zijn derde wereldtitel en 500.000 Engelse ponden rijker, mag Mighty Mike zich nu een van de beste darters ooit noemen. In eerdere edities waren Peter Wright (2014) en Gary Anderson (2017) de verliezende finalisten. Enkel in 2013 was Phil taylor te sterk voor de voormalige tegelzetter.

De weg naar de finale van het PDC WK Darts 2019

De route van Michael Smith was in veel opzichten uniek te noemen. Op geen enkel moment speelde hij tegen een speler uit de top 16 en dus was zijn weg naar de finale redelijk eenvoudig. Via Ron Meulenkamp, John Henderson, Ryan Searle, Luke Humphries en Nathan Aspinall bereikte hij de eindfase van het toernooi. De route van Michael van Gerwen was een stuk uitdagender. Om de finale te bereiken moest hij onder andere Hopp, Lewis, Joyce en Anderson verslaan. Uiteindelijk bleek ook Smith hem geen strobreed in de weg te kunnen leggen.

Derde wereldtitel voor Michael van Gerwen

Met zijn derde wereldtitel schaart Mighty Mike zich in het rijtje illustere darters als John Lowe en John Part. Net als andere grootheden zoals Martin Adams, Trina Gulliver, Lisa Ashton en Anastasia Dobromyslova heeft hij nu drie wereldtitels gewonnen. Enkel Raymond van Barneveld, Eric Bristow (ieder 5 wereldtitels) en Phil Taylor hebben meer titels veroverd, waarbij Phil Taylor met 16 wereldtitels de kroon spant.

Michael Van Gerwen on Twitter

A very special moment for me. This means the world. Thank you everyone for support and messages! 3 TIMES!!! 📽 @SkySports https://t.co/6asKE6bQ3b

Finale PDC WK Darts 2019

Vanaf het eerste moment laat Michael van Gerwen weten dat hij is gekomen om te winnen. Van Gerwen opent met een 129-finish en via een 13-darter komt de darter uit Vlijmen op een 2-0 voorsprong in de eerste set. Smith breekt via een 90-finish de leg van van Gerwen, maar veel mag dat niet uit maken, de setwinst is met 3-2 voor Mighty Mike.

De tweede set laat een vergelijkbaar beeld zien. Met een 14-darter, gevolgd door een 12-darter is de winst in de tweede set een kwestie van tijd. Smith spartelt even en weet een 80 finish te realiseren, maar veel indruk maakt het niet. Met een 68 finish zet van Gerwen de stand op 2-0 in sets.

En dan is het 4-0

Van Gerwen is goed op dreef en de ingezette lijn uit de eerste twee sets wordt doorgetrokken. Heel eenvoudig pakt MvG ook de derde en de vierde set en al snal kijkt een bedroefde Smith tegen een 4-0 achterstand aan. De vijfde set start van Gerwen met een 11-darter. Een 13-darter brengt de stand op 2-1 in legs. Nadat Smith de vierde leg binnen heeft gehaald gooit hij uit het niets een mooie 124 finish waarmee hij zijn eerste setwinst te pakken heeft.

Bij een stand van 4-1 weet Smith dat hij alles uit de kast moet halen om MvG van een derde wereldtitel af te houden. Dat lukt goed, in drie legs geeft hij een indrukwekkend visitekaartje af en weet hij ook de zesde set te winnen. Inmiddels is het 4-2 en komt er zowaar wat spanning in de wedstrijd. De vraag is echter of Smith zijn goede spel kan vasthouden om er 4-3 van te maken. De houding van Smith geeft weinig hoop. De klap die Michael van Gerwen in de eerste 4 sets heeft uitgedeeld dreunt nog na en Smith heeft moeite om zich optimaal te concentreren.

PDC WK Darts 2019, Michael van Gerwen

Geen 4-3, maar 5-2

Van Gerwen begint de zevende set met een 13-darter. Smith brengt via een 66-finish de stand op 1-1. Van Gerwen vervolgt zijn weg met een 13-darter en via een 112-finish pakt Van Gerwen de zevende set met 3-1. Geen 4-3, maar 5-2. Die klap komt aan bij Smith. Van Gerwen hoeft nog maar 2 sets te winnen, terwijl Smith nog zeker 5 sets voor de boeg heeft om zich wereldkampioen te mogen noemen.

De achtste set gaat eenvoudig naar van Gerwen, waardoor de wedstrijd snel klaar kan zijn. In wat mogelijk de laatste set kan zijn geeft Smith behoorlijk wat tegengas en MvG verzwakt iets. Via een finish van 72 verlengt Smith zijn deelname aan de finale en de stand is op dat moment 6-3 in sets.

In tien sets naar de titel

In de tiende set speelt Michael van Gerwen bijzonder tactisch. Door de eerste 2 legs eenvoudig te winnen zet hij Smith onder druk. Dat werkt, Smith pakt met een 14-darter de derde leg en brengt de stand op 2-1 in legs. Via een nette 14-darter komt er een einde aan de lijdensweg van Smith en mag MvG zich weer een jaar lang wereldkampioen noemen.

Michael van Gerwen (102,38) 7-3 (3-2, 3-1, 3-1, 3-2, 2-3, 0-3, 3-1, 3-2, 2-3, 3-1) Michael Smith (95,29)

Mark Rutte on Twitter

Zojuist @MvG180 gefeliciteerd met zijn derde wereldtitel darts, een geweldige prestatie! Hopelijk is deze overwinning een voorbode voor veel Nederlandse sportsuccessen in 2019!

Reageer op artikel:
PDC WK Darts 2019: Van Gerwen wint en wordt met 6-3 wereldkampioen
Sluiten