Voetbal 28 nov 2018 Jan De Raab

Penalties nemen: rare jongens die Amerikanen

Penalties. De een vindt het geweldig, voor de ander is het een dood spelmoment. Bovendien is een doelpunt door een penalties minder waardevol. Eerlijk is eerlijk, een doelpunt vanuit een actie maken is uiteraard vele male interessanter. Toch zijn penalties waardevol en hoor je er niemand over klagen als de spelers door middel van penalties, na de verlenging een ronde verder komen. Toch het de gemoederen bezig houden.

De introductie van het voetbal in Amerika

In een poging het Europese voetbal in Amerika wat meer vaste voet te geven dachten de Amerikanen er goed aan te doen om de regels, laten we zeggen, anders gte interpreteren. Amerikaanse sporten hebben vaak een ding gemeen: snelheid. Laat nou net de penalty zoals we die hier kennen, weinig te maken hebben met actie. Dat is dus niet echt wat de Amerikanen verwachten en dus werden de regels een beetje aangepast.

Van de penalty een actiemoment maken

Aan de andere kant van de oceaan had men het idee opgevat dat een penalty voortaan vanaf de 35 yard lijn genomen zou moeten worden. De bijkomende regel was dat men niet rechtstreeks op het doel mocht schieten. De redenering was dat er op die manier een 1-op-1 situatie met de keeper zou ontstaan waardoor het nemen van een penalty een extra dimensie aan de wedstrijd kon toevoegen. Of dat helemaal succesvol was zie je in de onderstaande video:

Best Old School MLS Shootouts

A look back at some of the most memorable 35-yard shootouts from the early years in Major League Soccer. The shootout format was eliminated in 1999.

 

Het idee kon niet op veel sympathie rekenen. De fans wilden nou een maal het gebruikelijke format terugzien, ook in de wedstrijden op Amerikaanse bodem. In 1999 werd het idee van de Amerikaanse ‘shoot-out’ dus overboord gegooid en vervangen door de methode die over de hele wereld wordt gebruikt.

De KNVB expirimenteert ook

Gelukkig zijn we hier niet zo maf om met allerlei varianten te gaan expirimenteren. Dat wil niet zeggen dat verandeingen niet kunnen plaatsvinden. Zo is het tradiotenele systeem van penalties wel gewijzigd en expirimenteert de KNVB nu met het ABBA-systeem. Waar voorheen de penalties om en om werden genomen, worden ze nu zo genomen dat de 2e en de 3e penalties door 2 voetballers van hetzelfde team worden benut. Dit zou een meer evenwichtig systeem zijn in vergelijking met het aloude ABAB systeem.

Reageer op artikel:
Penalties nemen: rare jongens die Amerikanen
Sluiten