Petanque 11 jan 2019 Jan De Raab

Petanque, gezellige sport, maar met een cocaïne-probleem

Petanque, het lijkt op jeu de boules, de volkssport nummer een bij de liefhebbers van de campingvakantie. Toch is petanque net even anders. Noem het dus geen jeu de boules, je jaagt daarmee de beoefenaars van het ballenspel tegen je in het harnas. Wellicht denk je dat het wel mee zal vallen, die paar bejaarden die het spel spelen, kunnen nou niet echt indruk maken. Das dan een verkeerde veronderstelling. Petanque is een serieuze sport waarbij zelfs geestverruimende middelen worden ingezet om topprestaties neer te zetten. Althans, als we de Nederlandse beoefenaars van het spel mogen geloven. Die beweren namelijk dat het schering en inslag is als het gaat om het gebruik van cocaïne tijdens de grote toernooien.

Balletje gooien, lijntje snuiven

Volgens de Nederlandse kampioenen petanque Kees Koogje (27) en Edward Vinke (46) is het gebruik van cocaïne als dopingmiddel niet langer een uitzondering in het metalen balspel. „Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken. Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen. Ze voelen zich dan echt de koning”, aldus Vinke in een gesprek met VICE Sports.

Petanque

Is petanque dan zo’n competitieve sport? Jazeker. Nu zal je er in Nederland niet rijk van worden. Win je in Nederland een belangrijk toernooi dan kun je als winnaar ongeveer 1.000 euro winnen. Leuk bedrag, maar niet voldoende om van rond te komen. In Frankrijk, de bakermat van de sport ligt dat iets anders. Ben je redelijk getalenteerd dan levert de winst op een groot toernooi je gemiddeld genomen zo’n 5.000 euro op. Inderdaad, met tennis of boksen verdien je een stuk meer, maar het is geen onaardig bedrag. Dergelijke bedragen zorgen ervoor dat de spelers zich mogelijk genoodzaakt zien om middeltjes te gebruiken die de prestaties kunnen verbeteren. Doping dus.

Cocaïne beïnvloed de prestatie

Doordat cocaïne zorgt voor een grotere alertheid, nemen de prestaties toe. Dat is een doorn in het oog van de Nederlanders. Competitievervalsing dus. Terecht klagen de twee dan ook over het uitblijven van dopingcontroles. “Die zijn er haast nooit op normale toernooien.” De Belgische petanque-spelers hullen zich voorlopig in stilzwijgen. De Petanque Federatie Vlaanderen heeft inmiddels wel een reactie gegeven. In een persverklaring gaat men in op de aantijgingen. “Wij kunnen ontkennen noch bekennen dat er resultaat bevorderende middelen of andere worden gebruikt tijdens het beoefenen van de petanquesport.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De Telegraaf

Reageer op artikel:
Petanque, gezellige sport, maar met een cocaïne-probleem
Sluiten