Voetbal 31 jan 2019 Jan De Raab

Qatar is finalist in de Azië Cup en dat zorgt voor problemen

Als er een gezegde waar is dan het wel dat sport verbroedert. Een overwinning van een nationaal team brengt mensen bij elkaar. Het is een moment van vreugde. Althans, meestal. In het geval van Qatar is dat niet echt het geval. De Qatari hebben zich namelijk voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de finale van de Azië Cup. Felicitaties dus aan het adres van de Qatari, maar de omringende Arabische landen zijn verre van content met de prestatie van hun buurland.

Qatar, het nieuwe voetballand

Qatar leverde deze week een prestatie van formaat door zich ten koste van de Verenigde Arabische Emiraten te plaatsen voor de finale van de Azië Cup. Het team van de V.A.E. werd met 4 – 0 verslagen en daar zijn ze dus nog niet mee klaar. Men is het er namelijk hartgrondig mee oneens dat Qatar zich kon plaatsen voor de finale. Voor de verandering gaat het niet om de manier waarop er werd gevoetbald, het aantal overtredingen of de manier waarop de scheidsrechter de wedstrijd floot. Het probleem ligt veel dieper.

Verenigde Arabische Emiraten zijn niet blij

Qatar

De V.A.E. hebben protest aangetekend bij de Aziatische voetbalfederatie AFC. Men is namelijk van mening dat Almoez Ali en Bassam Al-Rawi niet speelgerechtigd waren. De een is namelijk een geboren Soedanees en de ander een geboren Irakees. En daar begint dus het probleem. Beide spelers zijn genaturaliseerd en hebben nu dus de Qatarese nationaliteit. Moet kunnen zou je denken. Het probleem hier is dat de naturalisatie niet volgens de regels is verlopen en dus niet geldig zou zijn volgens de redenatie van de klagende partij. De regel is namelijk dat, indien men nog geen vijf jaar in Qatar woont, men moet kunnen aantonen dat een van de ouders of grootouders in Qatar is geboren. En dat is dus lastig.

Qatar organiseert het WK 2022

De kwestie is nu met name belangrijk omdat Qatar in 2022 het WK organiseert. Men heeft er dus alle belang bij om daar representatief voor de dag te kunnen komen. Het hebben van een degelijk spelend team is dus een prestige kwestie voor Qatar. Om een dergelijk team bij elkaar te schrapen haalt men spelers uit omringende landen naar Qatar. Di worden vervolgens op een modern opleidingscomplex (de Aspire Academy) gestald. De laatste stap is het regelen van de nieuwe nationaliteit. Voilà, zo regel je dus een representatief nationaal team.

Nieuw paspoort en nieuwe naam

Pim Verbeek, momenteel bondscoach bij Oman, ziet het met lede ogen aan. “Daar zijn ze jaren geleden al mee begonnen, spelers uit andere landen halen. In het atletiek en handbal doen ze het ook. Dat is hun filosofie. Ze willen gewoon presteren als klein land en dat kan ik nog wel begrijpen”, aldus Verbeek. “Het gaat met name om spelers uit Afrika en soms uit Zuid-Amerika. Die geven ze een paspoort en soms ook nog een Arabische naam.”

Qatar

Die methode hoeft niet op veel sympathie te rekenen bij de meeste Arabische landen. Saudi Arabië en de Emiraten boycotten Qatar. Dat heeft niks te maken met de manier waarop Qatar het nationale team heeft samengesteld. Men verdenkt het land er namelijk van dat het steun verleent  aan radicale islamitische groeperingen, inmenging in nationale aangelegenheden en een te grote toenadering richting Iran. Dat de spanning hoog oploopt is duidelijk, Saudi-Arabië zelfs een gracht te graven langs de grens met Qatar en zo het golfstaatje tot een bestaan als golfeiland te veroordelen.

Vijandige houding

Ondanks de vijandige houding van veel Arabische landen jegens Qatar, maakt het land in voetbaltechnisch opzicht een goede, solide indruk. “Ze winnen vijf wedstrijden op rij, scoren zestien goals en hebben nog geen doelpunt tegen gehad”, aldus Verbeek.

Ook de coach van Oman kan niet ontkennen dat Qatar boven verwachting presteert. De coach van Oman is ook onder de indruk van de opmars van de competitie in Qatar: “Ze hebben geen mensen op de tribune, maar wel goede spelers (zoals Wesley Sneijder, Samuel Eto’o en Xavi) en goede trainers.”

Voetbal is oorlog, letterlijk bijna

Qatar

De hele situatie natuurlijk niet wenselijk. Sport, en in dit geval voetbal, zou moet verbinden en niet zorgen voor onrust. Wat dat laatste betreft, de hele situatie heeft ook impact op de spelers, met name bij degenen die niet in Qatar zijn geboren. Al-Rawi bijvoorbeeld. Hij is een volbloed Irakees bij wie het voetballen in zijn bloed zit. Zijn vader, Hisham Ali Al-Rawi, schopte het zelfs tot international. De verwensingen en beledigingen die hem ten deel vielen zijn voor Al-Rawi dan ook aanleiding om een verklaring uit te geven.

Verklaring Al-Rawi

In die verklaring stond het volgende: “Onlangs heb ik de belangrijkste wedstrijd van mijn leven gespeeld en daarin het meest waardevolle doelpunt gemaakt sinds ik begonnen ben met voetballen”, schreef Al-Rawi. “Ik ben in Irak geboren, kom uit een Irakese familie en ik ben trots op mijn achtergrond. Maar ik ben in Qatar begonnen met voetballen, ben in Qatar naar school gegaan en vervolgens naar de Aspire Academy.”

“Qatar heeft me ongelooflijk gesteund en dat zal ik nooit vergeten”, vervolgde Al-Rawi. “Ik denk dat ik het recht heb om te juichen na een doelpunt, zoals het hele volk van Qatar mag juichen, en tegelijk dankbaar te zijn en liefde te voelen voor Irak.”

Daarmee zegt hij niks verkeerd. Het is dan ook te hopen dat hij de op een na belangrijkste wedstrijd van zijn leven mag spelen.

NOS

Reageer op artikel:
Qatar is finalist in de Azië Cup en dat zorgt voor problemen
Sluiten