Formule 1 13 feb 2019 Jan De Raab

Red Bull & Mercedes tonen hun nieuwe Formule 1 wagens

Eindelijk was het zover, Max Verstappen kon eindelijk de wagen laten zien waar hij en Red Bull vol vertrouwen mee van start gaan in het nieuwe Formule 1 seizoen. Nu is het wel zo, dat de uitvoering die vandaag te zien kregen een eenmalige uitvoering is. De opvallende rode en zwarte strepen geven de wagen in ieder geval een dominante uitstraling. De presentatie van vandaag was een voortzetting van de bekende Red Bull traditie om de wagen te vorzien van camouflagekleuren. In de persverklaring liett Red Bull Racing weten dat er sprake is van een “one-off livery”, een eenmalig kleurenschema dus. Helaas moeten de fans dus nog even geduld hebben tot volgende week om de echte wagen te kunnen aanschouwen. Dan zien we het echte model van zowel Red Bull als van de andere teams zoals Mercedes en Ferrari.

Weinig verandering bij Mercedes

Ook Mercedes was aanwezig om acte de presence te geven. De wagen Mercedes ziet er zoals altijd fabelachtig uit. De W-10 zou het team moeten helpen om de jacht op de zesde wereldtitel gestalte te geven. Of gaat lukken is de vraag, het behalen van de eindoverwinning zal wellicht minder vanzelfsprekend zijn als in de voorgaande seizoenen. Verantwoordelijk voor dit voorzichtige optimisme is de verandering van de regels wat betreft de aerodynamica.

“De regels zijn flink gewijzigd. We beginnen, net als iedereen, op nul. We zullen ons weer moeten bewijzen”, aldus teambaas Toto Wolff woensdag tijdens de presentatie. “Door de regelwijzigingen kan elk team een gooi doen naar de wereldtitel. Op dit moment is dus elk team op de grid een potentiële bedreiging voor ons.”

Formule 1 Nieuws on Twitter

Mercedes W10 ziet het levenslicht #RedBullRacing https://t.co/4PgnZ0C5gP

Voorvleugel is gewijzigd

De nieuwe wagen van Mercedes heeft een bijna identieke kleurstelling als de wagen van het afgelopen seizoen. Het meest opvallende aan de nieuwe wagen is de voorvleugel die iets eenvoudiger oogt. In het huidige hybride tijdperk zijn de bolides van Mercedes nagenoeg onaantastbaar gebleken. In het laatste seizoen wist het team van Max Verstappen echter aan te tonen dat die positie niet lang houdbaar zou zijn. Wat dat betreft is het dus de vraag of de Honda motor net zo goed of mogelijk zelfs beter kan presteren dan hetgeen men met de Renault-motor in 2018 kon laten zien.

Het eerste probleem voor Verstappen: de helm

Mercedes

Overigens mag de wagen van Verstappen en supermooi uitzien, dat wil zeker niet zeggen dat het seizoen een vlekkeloze start zal kennen. Zoals het er nu in ieder geval naar uitziet heeft Max Verstappen, nog voor het seizoen van is gegaan, een klein probleem. De helm die hij graag tijdens de GP’s wil gebruiken is namelijk nog niet goed gekeurd door de FIA. De kans dat die goedkeuring er ook niet gaat komen is daarnaast nog eens behoorlijk groot.

Goedkeuring door de FIA

Vanaf 2019 zijn de regels voor de helmen van de coureurs flink aangescherpt. Zo zijn de veiligheidseisen verhoogd en dienen alle coureurs hun helmen opnieuw te laten keuren. Dat doen de coureurs niet zelf, maar de levrancier van de helmen. In het geval van Verstappen is dat Arai. Deze levert de helm aan Max Verstappen, maar ook aan Daniel Ricciardo en Verstappen’s nieuwe teamgenoot, Pierre Gasly. Reglementair zou het zelfs zou kunnen zijn dat de coureurs niet de baan op mogen zonder goedgekeurde hem. Overigens hoeven de meeste coureurs zich geen zorgen te maken. Leveranciers zoals Stilo, Bell en Schuberth hebben de goedkeuring reeds gekregen.

Autobahn

Reageer op artikel:
Red Bull & Mercedes tonen hun nieuwe Formule 1 wagens
Sluiten