Resport Replay #1: toen het AZ van Adriaanse onderuit ging tegen Ajax

Voetbal is een prachtige sport vol geweldige wedstrijden, doelpunten en momenten. Gelukkig bestaat het ook al een tijdje en krijgen we elke week weer schitterende nieuwe beelden voorgeschoteld. Dat betekent natuurlijk niet dat we niet af en toe eens nostalgisch naar het verleden mogen kijken en nog een keertje mogen genieten van dat wat al is geweest. Daarom hebben wij elke maandag de Resport Replay voor jullie. Begin je week goed met een fraaie wedstrijd uit de oude doos en geniet van de nostalgie. Deze week: Ajax – AZ in 2003.

Het AZ van Adriaanse

Het is 1 november 2003, Co Adriaanse keert, na eerder ontslagen te zijn bij de Amsterdamse club, terug in de Amsterdam Arena. Dit keer als coach van een sterk AZ dat het goed doet in de competitie. Hij maakte van AZ weer een topclub die meedeed in de top. Ronald Koeman was op dat moment de trainer bij de Amsterdammers. De stand in de Eredivisie? Zowel AZ als Ajax stond bovenaan met allebei 22 punten. Een topwedstrijd met de toppositie in de competitie op het spel dus.

Van Zlatan tot Litmanen

Bij Ajax liepen in die tijd nog spelers rond die later tot de beste ter wereld zouden behoren: Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, John Heitinga en Nigel de Jong om er maar een paar te noemen. Ook het Ajax-icoon Jari Litmanen was belangrijk als wisselspeler. Bij AZ was Kenneth Pérez de grote man die goed was voor twee doelpunten. Hieronder de opstellingen van de topper uit 2003

AJAX                                                                                  AZ

Ajax - AZ opstelling 2003

Eerste helft

AZ begon ijzersterk aan de wedstrijd en wist in de vijfde minuut al op voorsprong te komen nadat Kenneth Pérez de bal mooi over keeper Lobonţ wipte. Ajax deed iets terug via Ibrahimovic maar na nog een goal van diezelfde Pérez ging AZ toch met een 1-2 voorsprong de rust in. Ajax dacht de gelijkmaker nog even gemaakt te hebben maar het doelpunt van Nigel de Jong werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

Tweede helft

In de tweede helft zette Ajax aan en was steeds de bovenliggende partij, alleen het doelpunt viel maar niet. De wissels van Koeman bewezen hun waarde, Jari Litmanen was zeer bepalend voor het spel en ook Mitea speelde een hele goede wedstrijd. Ibrahimovic en Nigel de Jong waren een paar keer dicht bij een doelpunt maar wisten het net niet te vinden.  De gelijkmaker viel dan eindelijk in de 77ste minuut.

Na een fraaie voorzet van Galásek pakt De Jong toch zijn doelpunt door de bal hard achter doelman Timmer te koppen. AZ lijkt dan genoegen te moeten nemen met één punt maar in de laatste minuten van de blessuretijd valt dan toch het doek voor de club uit Alkmaar. Wesley Sonck krijgt een trap van Kromkamp het zestienmetergebied en scheidsrechter Temmink legt de bal op de stip waarna Galásek de penalty koelbloedig binnenschiet.

De wedstrijd eindigt dus in 3-2 en Co Adriaanse moet helaas afdruipen bij zijn oude werkgever. Ajax zou dat seizoen de titel pakken terwijl AZ uiteindelijk verder zakt en genoegen moet nemen met een vijfde plek in het klassement. De uitgebreide samenvatting van deze vijftien jaar oude topper kun je hieronder bekijken.

Wedstrijd van toen: Ajax – AZ 2003 (3-2)

In 2003 stonden Ajax en AZ tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. Ondanks een 1-2 achterstand bij rust, won Ajax toch met 3-2 door een doelpunt van Galasek in de blessuretijd.

Meer wedstrijden uit de oude doos zien? Volgende week maandag staat er weer een Resport Replay voor je klaar. Liever het voetbal uit het heden volgen? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Resport Replay #1: toen het AZ van Adriaanse onderuit ging tegen Ajax
Sluiten