Voetbal 19 nov 2018 Marlon Labrie

Resport replay #6 Nederland vernederd Duitsland op het EK van 1992

Voetbal is een prachtige sport vol geweldige wedstrijden, doelpunten en momenten. Gelukkig bestaat het ook al een tijdje en krijgen we elke week weer schitterende nieuwe beelden voorgeschoteld. Dat betekent natuurlijk niet dat we niet af en toe eens nostalgisch naar het verleden mogen kijken en nog een keertje mogen genieten van dat wat al is geweest. Daarom hebben wij elke maandag de Resport Replay voor jullie. Begin je week goed met een fraaie wedstrijd uit de oude doos en geniet van de nostalgie. Deze week: Nederland Duitsland in de groepsfase op het EK van 1992.

Nederland veegt Duitsland van de mat

Op het Europees Kampioenschap van 1992 wat gehouden werd in Zweden deden er voor het laatst acht landen mee aan het toernooi. In de groepsfase kwam Nederland Schotland, GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten en Duitsland tegen. In de groepsfase werd er van Schotland met 1-0 gewonnen en speelde Nederland tegen GOS 0-0 gelijk. Om door te gaan als groepswinnaar moest er gewonnen worden van de Duitsers.

Onder de leiding van Rinus Michels gingen de Oranjeleeuwen ten strijde tegen de Duitsers. Binnen een kwartier stonden de oranjehemden op een comfortabele voorsprong. Rijkaard kopte raak uit een vrije trap en Robert Witschge schoot een heerlijke vrije trap tegen de touwen. Met de huidige bondscoach Ronald Koeman in de basis ging Oranje met 2-0 rusten.

Direct na de rust deed Duitse voetballegende Klinsmann met een kopbal wat terug voor de Duitsers. Dit maakte de pot natuurlijk een stuk spannender. Tot dat Patrick Kluivert in de 72e minuut door de Duitse verdediging heen brak en Dennis Bergkamp kon bedienen. Bergkamp tekende voor de 3-1 voorsprong wat tevens de eindstand werd. De Duitsers werden van de mat gespeeld maar werden uiteindelijk nog wel tweede in de poule.

Nederland - Duitsland

Dit waren de opstellingen:

Nederland: Van Breukelen; Van Tiggelen, Koeman, De Boer, Rijkaard; Wouters, Witschge, Gullit; Bergkamp, van Basten, Roy

Duitsland: Illgner; Brehme, Binz, Helmer, Kohler; Frontzeck, Häßler, Effenberg; Moller, Klinsmann, Riedle

De samenvatting

Vandaag hebben we twee korte samenvattingen voor je met allebei een andere kijk op de wedstrijd. Als eerste hebben we hier een hele toffe samenvatting van de NOS zelf en hieronder zie je de YouTube upload met de goals en interviews met Marco van Basten en Ruud Gullit over het EK en de wedstrijd.

Verrassende winnaar van het EK 1992

Eigenlijk zou Joegoslavie meedoen aan het EK, alleen kon het echter als gevolg van oorlog in het land niet meedoen. Denemarken (tweede in de kwalificatie) mocht het land vervangen en ging het toernooi als underdog in. In een poule met Frankrijk, Zweden en Engeland werd het knap tweede achter Zweden. In de halve finale trof het de favoriet Nederland.

De Hollanders zaten met hun gedachte al in de finale en hadden gedacht dat Denemarken makkelijk aan de kant kon worden geschoven. Dat bleek anders en Nederland speelde 2-2 tegen de aanvallend spelende Denen. Het kwam neer op strafschoppen, met penalty killer Hans van Breukelen zou dat geen probleem moeten zijn. Dat bleek anders, de Denen waren scherper en faalde niet. Van Basten miste de tweede pingel en Denemarken ging door naar de finale.

De Denen troffen Duitsland en versloegen de zwakke Duitsers met 2-0. De underdog was Europees Kampioen, wie had dat verwacht?

Meer wedstrijden uit de oude doos zien? Volgende week maandag staat er weer een Resport Replay voor je klaar. Liever het voetbal uit het heden volgen? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Resport replay #6 Nederland vernederd Duitsland op het EK van 1992
Sluiten