Voetbal 2 dec 2018 Jan De Raab

Riechedly Bazoer (FC Porto) verbannen naar het B-elftal

Voor elke getalenteerde voetballer is de mogelijkheid voor een carrière in het buitenland een aantrekkelijke optie. De kans om jezelf te ontwikkelen neemt toe, bovendien kun je jezelf in de kijker spelen bij andere Europese (top)clubs. Het verhaal van de bij FC Porto spelende Riechedly Bazoer is in die zin niet veel anders. Een verschil is er wel: in tegenstelling tot veel (jonge) voetballers moet hij nog wel leren wat het betekent om een pro te zijn.

FC Porto is streng

De 22-jarige voetbal die onder contract staat bij FC Porto heeft alle krediet verspeeld bij trainer Sérgio Conceição. De jonge Nederlander is verbannen naat het tweede elftal. Dat heeft niks te maken met tegenvallende prestaties, maar met zijn arbeidshouding. De ex-Ajacied was na een vakantie van vier dagen te laat teruggekeerd, een geste wat niet op veel sympathie kon rekenen.

De van VfL Wolfsburg gehuurde speler had een korte vakantie in Nederland doorgebracht en was weer teruggekeerd bij FC Porto. Daar aangekomen had de trainer een duidelijke boodschap voor de jonge voetballer: ik heb je niet meer nodig. Er was dus maar een optie over gebleven: terug naar het B-elftal.

 Een speler mag niet de hele ploeg beïnvloeden

De uitleg van de oefenmeester van FC Porto was kort maar krachtig. Op de belegde persconferentie werd de beslissing om Bazoer buiten de ploeg te plaatsen toegelicht. ‘We roeien allemaal dezelfde kant op. Als iemand buiten de boot gaat hangen, waardoor die misschien langzamer gaat, kan dat ons het kampioenschap kosten. Iedereen die niet met ons mee wil roeien, heeft een moeilijk leven.’

De 44-jarige trainer en oud-speler van de club, legde uit dat het functioneren van de ploeg niet beïnvloed mag worden door het gedrag van één speler. De trainer die hoogtijdagen beleefde bij Europese clubs als Lazio, Parma en Internazionale, maakte duidelijk dat de houding van Bazoer onacceptabel is voor een professioneel voetballer. ‘Het gaat niet alleen om mijzelf, maar om het groepsproces. Daar zijn heel veel mensen bij betrokken.’

Mogelijk gedwongen terug naar Duitsland

De keuze van Bazoer om te laat terug te keren naar Portugal kan verstrekkende gevolgen hebben. De voetballer die van Wolfsburg wordt gehuurd, met een optie tot koop, zou wellicht vroegtijdig terug moeten keren naar de Duitse club. De 22-jarige Bazoer kwam tot nu toe niet in actie in de Portugese competitie, maar speelde wel mee in twee wedstrijden voor de beker en kende een kortstondige invalbeurt in de Champions League.

Voetbal International

Reageer op artikel:
Riechedly Bazoer (FC Porto) verbannen naar het B-elftal
Sluiten