Voetbal 8 dec 2018 Jan De Raab

Roberto Carlos: de vrije trappen expert van weleer

Voetbal is in wezen een heel simpel spel. Zoals de legendarische Johan Cruyff het verwoorde, zorg dat je meer scoort dan de tegenstander. Simplistisch maar een waarheid als een koe. Roberto Carlos, de legendarische Braziliaan begrijpt dat als geen ander. Tijdens zijn deelname aan het Futsal Championship in Japan zorgde hij voor enkele gedenkwaardige momenten. Niet zo zeer vanwege zijn scorend vermogen, maar vooral door de manier waarop zijn 2 goals tot stand kwamen.

Talentvolle voetballers heb je in elk land en in elke divisie. Het zijn echter de persoonlijke talenten die een voetballer laten uitgroeien tot een superster. Het nemen van bijvoorbeeld een goede vrije trap kan een grote toegevoegde waarde hebben. Niet alleen voor de speler in kwestie, ook voor het team. Nederland had Ronald Koeman die met een loeiharde en loepzuivere vrije trap ooit een legendarisch doelpunt scoorde in de wedstrijd van Barcelona tegen Sampdoria in 1992 in de finale van de Europa Cup. Een goede vrije trap vergt talent, motivatie en concentratie. Exact de eigenschappen waarin Roberto Carlos grossiert.

Koeman was zeker niet de enige met een goed schot

Net als in het geval van Ronald Koeman is de muur bij een vrije gtrap een hindernis en geen belemmering. Het is een obstakel wat met een goed uitgevoerde beweging eenvoudig geslecht kan worden. Carlos kon de bal zou hard op zijn wreef nemen dat het leek alsof de bal, versteend van angst, geen andere optie had dan te eigen in de touwen van het doel van de tegenstander.

Zijn beroemd geworden doelpunt tegen Frankrijk in 1997 is verreweg zijn beste en meest memorabele treffer, terwijl een aantal andere acties voor de ‘Galacticos’ in zijn hoogtijdagen voor altijd in het collectieve geheugen zijn gegrift.

Talent blijft altijd aanwezig

Maar zijn de vrije trappen in 2018, elf jaar nadat hij ‘Los Blancos’ in de zomer van 2007 verliet, nog steeds indrukwekkend? Kijk maar eens naar deze compilatie en oordeel zelf.

carlos free kicks

Uploaded by Jan de Raab on 2018-09-12.

Het was een doelpunt dat natuurwetten tartte. Zelfs de man zelf geeft toe dat hij geen idee heeft hoe hij die beroemde vrije trap 21 jaar geleden scoorde. “Ik oefende veel op mijn vrije trappen, ik bleef achter in de training en bleef mijn techniek verfijnen. Bij deze speciale gelegenheid ging het goed met mij, ik sloeg gewoon toe op het juiste moment en het resultaat was duidelijk”, beweert hij.

Vrije trap expert

Carlos was niet alleen een vrije trappen expert. Wie zou een van zijn meest belachelijke passen ooit kunnen vergeten. Zinyine Zidane, Claude Makelele, Luis Garcia en Robbie Fowler keerden allemaal terug naar het veld in juni 2015, maar de voormalige verdediger stal de show met een enkele actie.

Dit was niet zomaar een pass. In een actievolle game waarbij legendarische spelers van Real Madrid tegen de legendes van Liverpool strijden, gooide de winnaar van de Wereldbeker nonchalant de bal omhoog en deed dit:

Roberto Carlos amazing pass in Real Madrid legends charity game

Roberto Carlos amazing pass in Real Madrid legends charity game

Geniet ervan. De kans dat je een dergelijke actie ooit nog eens zult zien is minimaal. Roberto dank!

Reageer op artikel:
Roberto Carlos: de vrije trappen expert van weleer
Sluiten