Voetbal 29 nov 2018 Alrik de Jong

Video: spelerstunnel Rode Ster Belgrado is de engste van alle sporten

Een voetbalclub die een uitwedstrijd moet spelen tegen Rode Ster Belgrado, staat bij voorbaat al met 1-0 achter. De voetbalclub uit Servië heeft ‘s werelds meest intimiderende spelerstunnel. Dat kan niet anders.

De intimiderende spelerstunnel van Rode Ster Belgrado

Rode Ster Belgrado is de enige Servische voetbalclub ooit die een Europacup won (de Europacup 1 van het seizoen 1990-1991, toen Servië nog onderdeel was van Joegoslavië). Maar als de derby tegen aartsrivaal Partizan Belgrado op het programma staat, slaan de stoppen pas echt door. Een getuige filmde de wandeltocht die spelers door de beruchte spelerstunnel moeten afleggen. Graffiti, betonnen muren, leuzen, rijen militairen en eenmaal op het veld het angstaanjagende gegalm en vuurwerk van het publiek. Wie durft?

Walking the players tunnel at “Marakana” Stadium in Belgrade before the eternal derby!

Walking the players tunnel at “Marakana” Stadium in Belgrade before the eternal derby!

Panenka en Cruijff

Het stadion van Rode Ster Belgrado wordt in de volksmond Marakana (Servisch: Маракана) genoemd, vernoemd naar het beroemde Maracanã-stadion van Rio de Janeiro. Deze stadions lijken op elkaar en het Rode Ster-stadion bood oorspronkelijk plaats bood aan 100.000 toeschouwers. Er liepen al heel wat legendarische voetballers door de spelerstunnel van het stadion. Zo won het Ajax van Johan Cruijff er in 1973 voor de derde maal op rij de finale van de Europacup 1. Juventus was de tegenstander.

Op 20 juni 1976 speelde de finale van het Europees kampioenschap voetbal zich af in het Marakana-stadion van Rode Ster Belgrado. Tsjechoslowakije won van West-Duitsland na strafschoppen, na de legendarische strafschop van Antonín Panenka, die Memphis Depay dit jaar tijdens de 2-0 overwinning op wereldkampioen Frankrijk kopieerde. Tsjechoslowakije won in de halve finale van het grote Oranje van Johan Cruijff, dat twee jaar eerder de finale van het WK verloor tegen West-Duitsland.

Reageer op artikel:
Video: spelerstunnel Rode Ster Belgrado is de engste van alle sporten
Sluiten