Rugby 30 jan 2019 Jan De Raab

Rugby: 1 februari start het Six Nations toernooi in Parijs

Het is een van de minder bekende sporten: rugby. Ondanks de aanwezigheid van alle noodzakelijke elementen zoals competitie, fysiek vermogen, conditie en onderlinge strijd blijft het in populariteit achterwege. Dat kon nog wel eens gaan veranderen met de start van de Six Nations: ’s werelds oudste internationale rugbytoernooi. Op vrijdag 1 februari gaat het van start in Frankrijk, in het Stade de France.

Six nations 2019

De editie van 2019 staat garant voor een behoorlijke hoeveelheid spektakel en is voor menig rugby liefhebber een evenement om naar uit te kijken. Naast de Six Nations is er nog een ander groot rugby-toernooi: de Rugby World Cup in Japan. Dat tornooi vindt in september plaats.

Wat is het Six Nations toernooi

Het Six Nations tornooi is een evenement waarbij zes landen (logisch) het tegen elkaar gaan opnemen. De deelnemende landen zijn: Ierland, Engeland, Wales, Frankrijk, Schotland en Italië.

De geschiedenis

Het toernooi werd voor het eerst gespeeld in 1883, destijds als de Home Nations. Destijds namen er slechts vier landen aan deel: Ierland, Engeland, Wales en Schotland. De toevoeging van Frankrijk maakte het tot de Five Nations sinds 1910. Het gezelschap werd daarna pas in 2010 uitgebreid met Italië waardoor het nu dus Six Nations heet. Kortom, het kent een bewogen voorgeschiedenis.

Wie won het toernooi het vaakst

Gezien de geschiedenis van het toernooi is het niet moeilijk om te verwachten dat een van de Engelstalige landen het toernooi het vaakst heeft gewonnen. Engeland heeft dus d meeste overwinningen met op gepaste afstand Wales. Het volledige overzicht ziet er als volgt uit:

Engeland – 28

Wales – 26

Frankrijk – 17

Schotland – 15

Ierland – 14

Italië – 0

Six Nations: de opzet

Elk team speelt net als in een gewone competitie, tweemaal tegen elkaar. Een thuis- en uitwedstrijd dus. Teams krijgen vier punten voor een overwinning en twee punten  voor een gelijkspel. Een bonuspuntensysteem werd geïntroduceerd in 2016: teams ontvangen een extra punt als ze vier of meer pogingen scoren, of als ze met zeven punten of minder verliezen.

Wanneer vindt het plaats?

Het kampioenschap begint op vrijdag 1 februari. De eerste wedstrijd gaat dan tussen Wales en Frankrijk in het Stade de France. De finaledag vindt plaats in het weekend van St Patricks Day. Die dag spelen alle zes teams (op zaterdag 16 maart) tegen elkaar.

Irishtimes

Reageer op artikel:
Rugby: 1 februari start het Six Nations toernooi in Parijs
Sluiten