Voetbal 20 sep 2018 Jan De Raab

Ruim 20 seizoenen Champions League voor Casillas

Als je dacht dat het Champions League record van Ryan Giggs indrukwekkend was dan heb je wellicht nog niet van de Portugese doelman Iker Casillas gehoord. Met de deelname aan 19 edities van de CL was Riggs tot voor kort de absolute recordhouder. Die positie is echter overgenomen door Casillas. De doelman van FC Porto heeft er inmiddels 20 op zijn naam staan en hij heeft voorlopig nog geen plannen om met pensioen te gaan, ondanks zijn respectabele leeftijd van 37 jaar.

Abonnement op de Champions League

De Spaanse doelverdediger speelde meer wedstrijden dan wie dan ook in de Champions League, na 171 optredens, waarvan 152 met Real Madrid. Geen andere speler speelde vaker in de Champions League dan Iker Casillas. De Spaanse doelman werd voor de eerste keer opgeroepen toen hij nog maar 16 was, destijds uitkomend voor Real Madrid tegen Roseborg in de groepsfase. Het duel vond plaats op 27 november 1997. Hij reisde met de ploeg naar Trondheim maar speelde eindigde uiteindelijk niet tegen de Noren. In plaats daarvan moest hij nog twee jaar wachten voordat hij zijn debuut maakte in de competitie.

 

Toshack gunt Casillas zijn Europese debuut in Athene

Zijn grote moment was eindelijk aangebroken op 15 september 1999. Bodo Illgner, tot dan toe de vaste keuze voor het doel, raakte geblesseerd en tweede keus Albano Bizzarri was nog maar net terug en niet helemaal fit. De trainer van Madrid, John Toshack, besloot een gok te wagen en de tiener Casillas op te stellen voor de wedstrijd tegen Olympiacos in Athene. De 18-jarige had op dat moment slechts vier wedstrijden op zijn naam staan, waaronder de Trofeo Bernabéu-ontmoeting met AC Milan en maakte zijn competitiedebuut, zijn eerste officiële wedstrijd, slechts drie dagen eerder tegen Athletic Club. Tosh legde zijn beslissing uit aan de vooravond van de wedstrijd: “Maak ik me zorgen over het opstellen van zo’n jonge doelman? Nee, er is niets wat ik kan doen aan zijn leeftijd. En bovendien heeft hij al gespeeld tegen Milan, Perugia en Athletic. Bizzarri is net terug van een blessure, dus Iker zal starten in de basis.”

Een nerveuze Casillas maakte zijn Champions League-debuut met de wedstrijd die eindigde op 3-3. Door zijn optreden behield hij zijn plaats voor de volgende wedstrijd tegen de Noorse ploeg Molde, de eerste van 170 optredens in het toernooi, waarvan 152 met Real Madrid en de 18 meest recente wedstrijden met Porto.

Terug naar Anfield

Op dinsdagavond maakte hij zijn 171e optreden in de competitie op Anfield, een terrein dat hij goed kent; bijna precies 10 jaar geleden deze week was hij met het team van Madrid er bij toen het daar de grootste nederlaag in de geschiedenis van de Champions League leed. Met 4-0 moest men zijn meerdere moest erkennen in Rafa Benítez’s Liverpool.

Actieve spelers met de meeste Champions League-optredens:

171: Casillas

157: Xavi Hernández

151: Cristiano Ronaldo

129: Andrés Iniesta

124: Zlatan Ibrahimovic

122: Gianluigi Buffon

120: Lionel Messi

Reageer op artikel:
Ruim 20 seizoenen Champions League voor Casillas
Sluiten