Schaatsen 21 jan 2019 Jan De Raab

Schouten wint de eerste wedstrijd op natuurijs in Haaksbergen

Terwijl de meesten nog moeten wennen aan de gladheid op de wegen en de lagere temperaturen, beginnen de harten van de schaatsliefhebbers al harder te slaan. In Haaksbergen besloot men direct te profiteren van de koude temperaturen en organiseerde men wederom de eerste schaatswedstrijd op natuurijs. Titelhouder Simon Schouten liet zien dat hij vandaag de beste benen had en wist met succes zijn titel te prolongeren. Na 40 kilometer was de 28-jarige Schouten wederom de snelste van de kopgroep van tien man.

Simon Schouten wint eerste marathon op natuurijs

Naast winnaar Schouten bleef ploeggenoot Arjan Stroetinga. Op de ijsbaan van schaats- en skeelerclub IJSCH werd B-rijder Casper de Gier knap derde. Voor Schouten begint het een gewoonte te worden om de eerste wedstrijd op natuurijs te winnen. Voor de derde maal op rij wist hij de winst op te eisen. Zowel in 2019 en 2018 in Haaksbergen, als in 2017 in Noor-Laren won hij de eerste marathon op natuurijs.

Veel favorieten ontbraken

Bij de winst van Schouten kan wel een kleine kanttekening geplaatst worden. Veel concurrentie was er niet in verband met de afwezigheid van veel marathonspecialisten. De meesten deden niet mee vanwege de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. Ook de open Nederlandse kampioenschappen die later deze week op de Weissensee worden gehouden zorgden voor een beperkt deelnemersveld.

Rixt Meijer wint bij de dames

Bij de vrouwen was het Rixt Meijer die de vrouwenwedstrijd op haar naam schreef. De voormalige Nederlandse kampioene won de wedstrijd voor Marijke Groenewoud en Elsemieke van Maaren. Zij werden respectievelijke tweede en derde in Haaksbergen. De 36-jarige Meijer had lange tijd met het uitgedunde peloton mee tot ze drie ronden voor het einde haar kans schoon zag. Het aanstormende peloton kon haar vervolgens niet meer inhalen zodat ze overtuigend de wedstrijd op haar naam kon schrijven.

Net als bij de mannen waren de grote namen ook bij de vrouwen afwezig. Zo was de winnares van 2018, Manon Kamminga niet present. Irene Schouten, die eerder dit seizoen maar liefst elf wedstrijden won, was niet aan de start verschenen.

 

NOS

Reageer op artikel:
Schouten wint de eerste wedstrijd op natuurijs in Haaksbergen
Sluiten