Wielrennen 20 sep 2018 Jan De Raab

Episch! Deze dame gaat 300 km/u op de fiets en verbreekt stokoud record

Over vrouwen in de sport wordt nog wel eens wat lacherig worden gedaan. Zo staat het damesvoetbal, ondanks de recente prestaties, nog steeds in de kinderschoenen. Ook in competitieverband kennen veel sporten een speciale vrouwenafdeling. Gemengd sporten is eerder een uitzondering terwijl de prestaties van veel vrouwelijke sporters zonder meer indrukwekkend zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het snelheidsrecord op de fiets.

De snelste mens die op een fiets over open terrein rijdt, heet sinds kort namelijk Denise Mueller-Korenek. Een vrouw dus. Op een aangepaste fiets behaalde zij een gemiddelde snelheid van 296 km/u, een wereldrecord dat het oude record uit 1995 verbrijzelde. Ga er dus maar aan staan Tom Dumoulin!

Samenwerking met Shea Holbrook

Mueller-Korenek, 45, wist het snelheidsrecord te behalen, in samenwerking met Shea Holbrook. Zij is een professionele coureur die een dragster bestuurde die de slipstream mogelijk maakt en de fietser over de Bonneville Salt Flats in Utah leidde.

“Goed gedaan, mam”, zei Daniel, de zoon van Mueller-Korenek in een video die hij opnam toen hij zijn moeder vergezelde tijdens de finish afgelopen zondag 16 september 2018. “Dat was ruw,” zei ze. Naast het feit dat ze rondgereden werd met snelheden waar alleen supercars naar kunnen streven, zei Mueller-Korenek dat het zoute woestijnzand haar keel volledig bedekt had.

Snelheidsrecord met een aangepaste dragster

De dragster heeft een kuip op de rug die er in wezen uitziet als een kast, om de fietser tegen de wind te beschermen. Daarachter zat Mueller-Korenek op een fiets met een zeer hoge versnelling zodat ze naar een snelheid van ongeveer honderdveertig kilometer per uur gereden kon worden voordat ze op eigen kracht de leiding overnam. De sleepkabel werd na ongeveer twee kilometer in de run losgelaten. Op dat moment blijft er ongeveer vijf tot zes kilometer over. Voldoende om tijdens de laatste kilometer onvoorstelbare snelheden te bereiken.

2018 Project Speed Denise Mueller-Korenek 183.9mph World Paced Bicycle Speed Record

Video Credit to Ron Stoecklin of Stoecky Films presents Bicyclist Denise Mueller-Korenek with pace car driver Shea Holbrook as they shatter the overall paced Bicycle land speed record on September 16, 2018 at the Bonneville Salt Flats during the World of Speed event.

Toen ze klaar waren met die fase van de run, was het gevaar van een rampzalige val nog niet voorbij. Holbrook en Mueller-Korenek moesten samen werken om de snelheid te verlagen naar honderd kilometer per ur in de laatste kilometer. Op die manier kon de meest ideale uitgangspositie worden gerealiseerd.

Guinness World Records

De prestatie kan ervoor zorgen dat Guinness World Records zijn categorieën zal aanpassen. Momenteel hanteert men nog steeds een scheiding op basis van geslacht voor de verschillende categorieën.

Mueller-Korenek had eerder al het damesrecord op de fiets in bezit. Dit record was bijna tweehonderd kilometer per uur en werd behaald in 2016. Voor die recordpoging stond Holbrook aan het stuur van een sterk aangepaste Range Rover.

Reageer op artikel:
Episch! Deze dame gaat 300 km/u op de fiets en verbreekt stokoud record
Sluiten