Sumoworstelen: voortaan baardloos vechten

In Azië is het een van de meest populaire sporten: sumoworstelen. Grote, dikke mannen die elkaar, vaak met veel moeite buiten de mat moeten duwen of gooien. In het westen wordt het vaak als een wat minderwaardige sport gezien, maar in Azië zijn de sporters ware helden en is het ‘big business’. Er is nu echter een probleem volgens de Japanse bond: de worstelaars moeten er een stuk verzorgder uit gaan zien. Het nieuwste wapen in de strijd om het worstelen wat beschaafder te laten ogen: een verbod op het dragen van een baard!

Glad geschoren het gevecht aangaan

Het bezitten van een baard, bij voorkeur vrij lang, zou volgens de eeuwenoude Japanse traditie, geluk brengen tijdens de wedstrijden. De Japanse bond voor sumoworstelaars wil nu echter radicaal breken met de traditie en heeft het dragen van een (te) wilde baard verboden. De baard zou namelijk niet bijdragen aan het imago van de sport.

Overigens is niet alleen de baard onderwerp van discussie, ook het hebben van te lange nagels en zichtbare tatoos is niet langer wenselijk.

Sumoworstelen krijgt een net imago

Het idee achter het verbieden van gezichtsbeharing is volgens diverse media in Japan dat het niet bijdraagt aan het creëren ‘net imago’. De JSA zou een schoon imago nastreven en de afgekondigde maatregel zou hiertoe moeten bijdragen. De bond hoopt dat de leden de nieuwe maatregel zullen omarmen en zich ernaar gaan gedragen. “Ze moeten hun persoonlijke hygiëne onderhouden”, klinkt het. “Scheidsrechters zullen dit in de gaten houden.”

“Het is een belangrijk punt dat we zullen moeten naleven”, reageerde sumokampioen Kakuryu.

Telegraaf

Reageer op artikel:
Sumoworstelen: voortaan baardloos vechten
Sluiten