Schaatsen 29 dec 2018 Jan De Raab

Sven Kramer behaalt derde plaats op NK afstanden en gaat naar het WK afstanden

Winnen en doorgaan, het zijn zomaar twee woorden die in elk woordenboek voor de topsporter voorkomen. Van opgeven is dan ook zeker geen sprake. Sven Kramer is in dat opzicht een topsporter pur sang. Ondanks een steeds terugkerende rugblessure weet hij niet wat opgeven is. Het past simpelweg niet bij hem. Zijn concurrenten weten dat ook  en stonden er dus ook niet van te kijken dat ‘good old’ Sven Kramer er in slaagde om een WK-ticket te bemachtigen. Zijn derde plaats op het KPN NK afstanden was goed genoeg om in aanmerking te komen voor het felbegeerde ticket.

Goed NK afstanden voor Sven Kramer

De hoogtijdagen van de zoon van de legendarische Yep Kramer mogen wellicht achter ons liggen, schaatsen kan hij nog steeds. Op de 5.000 meter werd Sven Kramer derde achter Patrick Roest en Jorrit Bergsma. De door rugblessures geteisterde Fries had dit seizoen nog geen aansprekende successen behaald en dus was deze prestatie bijzonder welkom. De titelverdediger wist dat het lastig, zo niet onmogelijk zou zijn om zijn titel te behouden. In de wedstrijd tegen Roest kon hij lange tijd het hoge tempo goed bijhouden, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de regerend wereldkampioen allround. Roest finishte in een mooie tijd (6.09,36), terwijl Kramer met 6.13,82 tevreden kon zijn.

Startbewijs WK afstanden

Bij de KPN NK afstanden gaat het uiteraard om de vraag wie zich Nederlands kampioen mag noemen. De titel is echter niet het enige wat er op het spel staat. Voor elke afstand, met uitzondering van de 10.000 meter voor de mannen en de 5.000 meter voor de vrouwen, verdienen de drie beste schaatsers een startbewijs voor het WK afstanden. Bij de twee uitzonderingen gaat het om de beste twee schaatsers.

Deelname EK sprint en EK allround

De deelname aan het EK sprint en het EK allround wordt bepaald door het combiklassement. Voor de allrounders gaat het dan om een gecombineerd klassement van de 1.500 en 3.000 meter (vrouwen).  Voor de mannen zijn de prestaties op de 1.500 meter en 5.000 meter van belang. Bij de sprinters gaat het om de 500 en 1.000 meter.

NOS

Reageer op artikel:
Sven Kramer behaalt derde plaats op NK afstanden en gaat naar het WK afstanden
Sluiten