Schaatsen 9 jan 2019 Jan De Raab

Sven Kramer is boos op Nederlandse pers en denkt niet aan stoppen

Sven Kramer is boos. Niet op zichzelf, maar wel op de Nederlandse pers en de manier waarop men in Nederland topsporters afserveert als het even niet meezit. In De Telegraaf steekt hij zijn mening niet onder stoelen of banken. Dat hij door een aanhoudende rugblessure niet meer presteert als voorheen is logisch, maar van stoppen is zeker geen sprake, aldus Kramer.

“Ik begrijp dat er in het schaatsen inmiddels volop wordt gespeculeerd of het einde van het Kramer-tijdperk nabij is. Het zijn discussies die ik van mijn rug laat afglijden”, schrijft Kramer in zijn column voor dagblad De Telegraaf.

Sven Kramer gaat naar het EK allround

“Het is typisch Nederlands om topsporters snel af te serveren. Misschien doe ik er verstandig aan de situatie om te draaien en het op te vatten als een compliment dat het ook over mij gaat wanneer ik niet rijd, maar thuis op de bank zit.”

De hele discussie rondom zijn prestaties, of juist het gebrek eraan heeft nog een ander effect volgens de negenvoudig wereldkampioen. “Iemand als Patrick Roest wordt hierdoor in de schaduw gezet. En dat verdient hij absoluut niet.”

Kramer zelf tilt niet zo heel zwaar aan het uitblijven van aansprekende successen. Het doel heiligt de middelen, of in dit geval de prestatie. Zo werd Kramer bij de laatste editie van de NK afstanden vierde op de 1.500 meter en behaalde hij een derde plaats op de 5.000 meter. Voldoende dus om zijn doel te verwezenlijken: deelname aan het EK allround in Klobenstein.

Stoppen is de weg van de minste weerstand

Kramer is resoluut in zijn bevindingen: van stoppen is geen sprake. Zelf blijft de schaatser positief en meent hij dat er sprake is van een opgaande lijn. “Moet ik stoppen omdat iemand beter is geworden? Dat zou de weg van de minste weerstand zijn en die heb ik nog nooit bewandeld”, schrijft de schaatslegende.

“Bovendien vind ik een allroundtoernooi veel te mooi. Als ik me zou specialiseren op één of twee afstanden, wordt het seizoen wel heel erg kort. Dan rijd je twee World Cups, de NK en WK afstanden en bestaat je seizoen uit hooguit vier wedstrijdweekenden. Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt.”

Reageer op artikel:
Sven Kramer is boos op Nederlandse pers en denkt niet aan stoppen
Sluiten