Schaatsen 13 jan 2019 Jan De Raab

Sven Kramer snoert alle critici de mond met zijn tiende EK allround titel

Er is maar één kampioen allround: Sven Kramer. Met zijn tiende Europese titel allround laat hij niet alleen zien wie zich werkelijk Europees kampioen mag noemen. Hij maakt ook een duidelijk statement: dat hij pas stopt als hij vindt dat hij moet stoppen.

Hij was afgeschreven door de pers. Hij zou te veel last hebben van zijn blessures. Hij zou te oud zijn en de slag met de jonge generatie hebben verloren. In Collalbo liet hij zijn schaatsen spreken. Met resultaat, want op 32-jarige leeftijd mag hij zich wederom heer en meester voelen op het ijs. Ondanks alle kritiek hervond hij zijn superieure vorm en gaf hij iedereen het nakijken. Alleen daarom al is deze tiende titel niet alleen terecht verdiend, het is ook een van de mooiste.

EK allround: een van de mooiste overwinningen

“Dit is zeker weten een van mijn mooiste titels”, aldus de kersverse kampioen allround. “Dat komt vooral door het traject dat hieraan vooraf ging. Niet normaal, want een maand geleden had ik hier niet over durven nadenken. Ik wist echt niet of het goed zou komen.”

Het was pas na het NK afstanden dat de knop echt omging bij Sven Kramer. “Je traint natuurlijk niet voor niets zoveel, dat is niet alleen voor een weekend. Daardoor kan ik het opvangen als ik af en toe geblesseerd ben.”

Voorsprong van 2.36 seconden verdedigen

Na drie afstanden ging Kramer ruim aan de leiding. Met een oorsprong van 2.36 seconden op zijn naaste belager, Patrick Roest, stond er nog één uitdaging op het programma: 10.000 meter, het koningsnummer. De vraag was of het lichaam het aankon. Op dat antwoorden hoefde men niet lang te wachten: ja. Goed, hij verloor wel van Roest, maar het verschil was niet groot genoeg om Kramer van de winst af te houden.

“Ik kan wel slapen vannacht, maar wel met de gedachte dat ik die race niet handig heb ingedeeld”, aldus een teleurgestelde Roest na afloop. “Nu denk ik: het had misschien toch gekund, maar het voelde alsof ik de benen niet had.”

Patrick Roest heeft zilver

De winst op de 10 kilometer was dan wellicht een mooie opsteker, het hielp hem niet. Wat resteerde was een tweede plaats in het klassement en dus kwam Patrick Roest niet verder dan de zilveren medaille. “Op een gegeven moment dacht ik: misschien kan ik Sven nog inhalen en toen ging ik ineens technisch beter rijden. Dat is zonde, want het had dus echt veel beter gekund.”

Sven Kramer is de terechte winnaar

“Mijn race ging best wel vlotjes eigenlijk”, aldus Kramer tijdens de nabeschouwing van de 10.000 meter. “Toen zag ik op het grote bord dat Roest eraan kwam en dacht ik: kut! Gelukkig kon ik hem nog pareren en lag hij te ver achter om de titel nog te pakken.” Patrick Roest is echter volwassen genoeg om te erkennen dat Kramer terecht heeft gewonnen. “Sven reed een onwijs goed toernooi. Ik heb steekjes laten vallen en tweede is best mooi, maar ik kwam om te winnen. Sven is de terechte winnaar.”

Nos

Reageer op artikel:
Sven Kramer snoert alle critici de mond met zijn tiende EK allround titel
Sluiten