Ocon talent of idioot? Verstappen en Red Bull weten het antwoord wel

Het was weer een race om van te smullen. De gaten tussen de topteams lijken kleiner te worden nu het einde van het seizoen in zicht is. Ook deze race waren de Red Bull’s verrassend snel. Hoewel er tijdens de kwalificatie nog een relatief groot gat was, lijken de verschillen gedurende de races een stuk kleiner te worden. Zowel de “racepace” als de bandentactiek van Red Bull was weer een genot om naar te kijken. Zo goed zelfs dat de race een kwestie van uitrijden leek voor Max Verstappen. Maar toen was daar Esteban Ocon…

Blauwe vlaggen

In de Formule 1 is een strikt systeem waarbij coureurs die op een ronde worden gezet een blauwe vlag te zien krijgen. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat ze uit de weg moeten gaan om zich zo niet te bemoeien met het gevecht aan de kop van het veld. Deze regels zijn zeer streng en voor het niet naleven van deze regel worden dan ook snel straffen uitgedeeld. Ocon zat in echter in een ander schuitje. Na zijn pitstop was hij gewisseld naar de zachtste band en kreeg hij het lumineuze idee om vanaf een kansloze 14e plek zijn ronde achterstand ongedaan te maken door Max Verstappen in te halen. Dit verliep helaas niet geheel volgens plan. Met een stupide inhaalpoging knalt hij vol op de Red Bull van Verstappen en zorgt hij met deze onbegrijpelijk actie ervoor dat de Nederlander spint en de winst aan zich voorbij ziet gaan. Hoewel Verstappen met een beschadigde auto nog heel dichtbij Hamilton kwam was dit geen 2e plek om heel blij mee te zijn.

Het ontbreekt Ocon en Force India aan zelfkritiek

Ocon’s reactie na afloop van de race was zeer onprettig te noemen. Met een schijnheilige grijns op zijn gezicht probeert hij te doen alsof er niet is gebeurd richting Verstappen. Je kunt je afvragen of het verstandig is om de Fransman een duwtje te geven maar iedereen die het competitieve element van sport kent kan beamen dat een duwtje in dit geval een zeer ingetogen reactie is. Door dit opstootje krijgt Verstappen overigens van de FIA een taakstraf van 2 dagen opgelegd.

Eau rouge on Twitter

Max Verstappen and Ocon fight #BrazilianGP #MaxVerstappen #Ocon @Max33Verstappen @OconEsteban https://t.co/M6cB5KRqzb

Iets later in het vierkantje voor de internationale pers ontbreekt het bij Ocon geheel aan zelfkritiek en durft hij zelfs de schuld neer te leggen bij de door hem benadeelde Nederlander. Ook Force India-teambaas Otmar Szafnauer durft niet toe te geven dat de fout geheel bij zijn rijder ligt en claimt dat Verstappen te weinig ruimte liet.

De meningen over Ocon zijn duidelijk

Dr. Helmut Marko, leidinggevende van het Red Bull talentenprogramma, was voor de Duitse televisie minder subtiel. Hij vroeg zich openlijk af of Ocon dit niet expres heeft gedaan om Mercedese een handje te helpen. Aangezien Ocon in het opleidingsprogramma van Mercedes zit heeft hij op deze manier zijn uiteindelijke werkgever een gunst geleverd. De Oostenrijker zegt verder nog dat Ocon van geluk mag spreken dat vader Jos Verstappen niet aanwezig was bij de race. Ook oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve, die zich doorgaans zeer kritisch uit over Verstappen heeft geen goed woord over voor de actie van Ocon en noemt de actie een schande.

Verstappen vs Ocon Brasilien 2018 Interview Dr. Helmut Marko Red Bull Racing 11.11.2018

Gamer since 1989 – Zocker seit 1989 Gaming Videos / Streams – Red Dead Redemption 2, FIFA Sport Videos – Fußball, Motorsport, Wintersport Racing Games (GT Sport, F1, Project Cars 2 …..) Star Wars Battlefront, GTA 5 Bitte abonnieren Sie meinen Kanal. Danke!! Please subscribe to my channel. Thank you!!

De toekomst voor Ocon is hiermee een interessante geworden. Als er kansen zouden liggen om een tussenseizoen bij Williams te rijden dan heeft hij die misschien wel een klein beetje verspeeld. Het gat van held naar slemiel is klein en wellicht kan deze reputatieschade weleens consequenties hebben. Ik kan me in ieder geval voorstellen dat hij zijn krediet geheel heeft verspeeld bij de Nederlandse Formule 1-fans.

Lewis Hamilton

Dan nog even Lewis Hamilton, de lachende derde van dit verhaal. Hij zag de clash tussen Ocon en Verstappen voor zich gebeuren en profiteerde optimaal. De reactie van Hamilton achteraf over de actie van Ocon was een beetje apart te noemen. Hij meende dat hij niet zoveel risico had genomen als hij in de situatie van Verstappen had gezeten. Daarnaast meent hij dat Ocon het recht heeft om in te halen als hij sneller is. Mogelijk wil hij zijn potentiële toekomstige teamgenoot bij Mercedes niet afvallen. Of voelt hij de hete adem van Verstappen inmiddels in zijn nek en zet hij de titelstrijd van 2019 alvast op scherp? Het zou Hamilton sieren als hij zich in sommige situaties iets minder arrogant opstelt.

FIA en inconsequente straffen

Al met al is de vraag wat er was gebeurd als Ocon tegen Hamilton of Vettel was aangereden. Dan hadden we misschien andere straffen gezien. Het strafsysteem van de Formule 1 is al tijden een punt van discussie gezien de inconsequentie van de toekenning van straffen. Het feit is uiteindelijk dat Ocon één van de zwaarste straffen mogelijk tijdens de race heeft gekregen met een 10-seconden penalty. Toch vraag je je af of dit voldoende is en dat de juiste strafmaatregel misschien wel diskwalificatie voor de volgende race zou moeten zijn. Het feit is dat het voor Ocon afgedaan is en dat Verstappen nog 2 dagen een taakstraf mag uitzitten. Wie weet zien we Max op het circuit van Abu Dhabi 2 dagen lang de plantsoenen aanharken.

Reageer op artikel:
Ocon talent of idioot? Verstappen en Red Bull weten het antwoord wel
Sluiten