Formule 1 20 okt 2018 Jelle van Es

Terug naar de F1 Singapore 2008: Crashgate

Afgelopen weekend werd in Singapore de vijftiende Grand Prix van dit jaar gehouden. Daarin zagen we hoe Max Verstappen een knappe tweede plaats wist te behalen, achter de winnaar Lewis Hamilton. Fernando Alonso was met zijn zevende plaats best of the rest bij een race die hij 2008 in zijn eerste editie won. Maar dat was een overwinning waar een smetje op zat dankzij Crashgate.

Terug naar de F1 Singapore 2008: Crashgate

In 2008 reed Alonso bij Renault, waar hij in 2005 en 2006 wereldkampioen werd. Vervolgens probeerde hij datzelfde bij McLaren, maar dat loopt niet helemaal lekker, waardoor hij in 2008 terugkeert. Daar wordt hij herenigd met Flavio Briatore, die hem in de F1 had gebracht.

Helaas voor Alonso is de Renault van 2008 niet zo sterk (waar hebben we dat eerder gehoord) en is de kans op een wereldkampioenschap klein. Tijdens de eerste editie van de GP van Singapore lijkt het tij echter te keren. In de trainingen maakt Alonso indruk. Maar in de kwalificatie gaat het mis en moet hij alsnog als 15e beginnen.

Dan zou je kunnen zeggen kansloze missie, maar daar dachten de hoge heren bij Renault anders over. Zij bedachten een smerig plan dat later Crashgate genoemd werd. Tijdens de pitstop van Alonso moest zijn teamgenoot Piquet een ongeluk creëren, waardoor de Safety Car kwam. Toen golden nog regels dat je tijdens zo’n Safety Car-situatie twee ronden lang niet mocht pitten, terwijl Alonso bij een langzaam rijdend veld weer kon aansluiten. Toen vervolgens de rest de pit in moest gaan, kon Alonso de leiding overnemen en won hij de race voor Rosberg en Hamilton.

Singapore 08 – Piquet Crash

Uploaded by FormulaOneAddict on 2009-09-04.

Het was een smerige overwinning, maar die kwam pas aan het licht toen Piquet een jaar later door Renault aan de kant werd geschoven. Hij besloot met zijn verhaal naar buiten te komen, wat er voor zorgde dat Flavio Briatore voor zijn leven door de F1 geschorst werd en hoofdsponsor ING stopte met sponsoren. Alonso mocht echter zijn overwinning behouden, omdat hij blijkbaar nergens van af wist.

Meer over de F1? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Terug naar de F1 Singapore 2008: Crashgate
Sluiten