Wielrennen 6 jan 2019 Jan De Raab

Tom Dumoulin: Olympische Spelen geen prioriteit

Voor de meeste sporters is het behalen van een (gouden) medaille op de Olympische Spelen het hoogst haalbare. Een wereldkampioenschap winnen is leuk, maar een Olympische medaille is heeft voor veel sporters meer waarde. Je zou dus denken dat Tom Dumoulin, Nederlands hoop op twee wielen, er alles aan doet om ook op de Olympische Spelen op de toppen van zijn kunnen te presteren. Niets is minder waar. De Olympische Spelen? Dat heeft geen prioriteit.

Tom Dumoulin zet de Spelen op een derde plaats

Tom Dumoulin doet vaak hetgeen je niet zou verwachte. De Tour de France is ondergeschikt aan de Giro d’Italia en de Olympische Spelen zijn niet zo belangrijk als de Tour de France. Dat ligt niet aan Tom, maar aan het parcours in Frankrijk. “Als de Tour dan een fatsoenlijk parcours heeft voor mij, kan het zijn dat de Spelen op de achtergrond belanden.”

De Tour de France is niet de enige krachtmeting waar Dumoulin goed wilt presteren. Het probleen is echter dat het behoorlijk druk is. Zo zijn de tijdrijders op de Olympische Spelen verplicht om op 25 juli deel te nemen aan de wegrace. De individuele tijdrit op de OS in Tokio staat vier dagen later weer op het programma. Dat is dus verre van ideaal.

Dumoulin: ‘Wordt een hele moeilijke combinatie in 2020’

Dumoulin is stellig in zijn wensen: “Als de Tour dan een mooi parcours heeft, ga ik het niet nog een jaar uitstellen om alles op de Tour te zetten. Op dat moment gaat de Tour boven de Spelen. Bradley Wiggins heeft het wel gedaan (in 2012, red.), de Tour  winnen en vervolgens een week later al naar de Spelen. Maar toen zat er geen tijdverschil tussen.” Destijds werden de Olympische Spelen dat jaar in Londen gehouden.

Peter Sonneveld on Twitter

@sporza_koers @tom_dumoulin @LeTour En zo is het👊 maar eerst de giro 2019

Zilver in Rio

De nu 28-jarige wielrennen heeft zich in 2016 zo goed mogelijk getracht voor te bereiden. Het hele jaar stond destijds in het teken van het winnen van goud in de individuele tijdrit. Toen was de Tour nog een goede en gedegen voorbereiding. Dat was ook eenvoudig te bewerkstelligen, er zat immers zeventien dagen tussen de laatste etappe en de Olympische tijdrit.

Voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 bereidde de nu 28-jarige ronderenner zich nog optimaal voor. Het hele jaar stond in het teken van goud op de tijdrit. Hij reed toen de Tour als voorbereiding, ook omdat er destijds zeventien dagen zaten tussen de laatste etappe en de olympische tijdrit. Door een lichte blessure die hij destijds overhield aan de Tour, haalde hij geen goud en noest hij genoegen nemen met zilver.

 

“Olympisch goud zou ik heel graag willen. Maar het wordt in 2020 een hele moeilijke combinatie.” Het glooiende parcours in Tokio, over een lengte van 44 kilometer, is wel in het voordeel van Dumoulin.

Nos

Reageer op artikel:
Tom Dumoulin: Olympische Spelen geen prioriteit
Sluiten