Volleybal 20 okt 2018 Jan De Raab

Trots op onze oranje dames: Volleybalsters behalen een vierde plaats

We mochten trots zijn op ‘onze’ oranje meiden. Nog nooit eerder wist het Nederlandse dames volleybalteam een vierde plaats te bemachtigen. Na een geweldig toernooi bleek het Nederlandse team net iets te kort te komen om een podiumplaats zeker te stellen. Teleurstelling dus bij de dames, maar in algemene zin kan de ploeg van Jamie Morrison, die in amper twee jaar tijd de basis heeft gelegd voor het huidige succes, terugkijken op een geslaagd evenement.

Oranje wordt vierde op het WK

De halve finale bleek voor de dames net een brug te ver. Een ontnuchterende score van 3-1 was de keiharde werkelijkheid. Gewogen en te licht bevonden. Eerlijkheidshalve was er niks geflatteerds aan. Servië was gewoon beter. Het zou enige troost kunnen betekenen dat hetzelfde Servië uiteindelijk met de titel naar huis zou gaan. Verliezen van een wereldkampioen is dan opeens niet zo heel erg.

Na de verloren halve finale was het echter lastig om de motivatie te hervinden voor de strijd om de derde plaats. Uitgerekend tegen China, traditioneel een enorm sterke tegenstander, moest het Oranje team weer vlammen als vanouds. Helaas dreunde de uitschakeling nog te ver door en kon men geen vuist maken tegenover het Chinese geweld. De één vloekte, de ander liet de tranen de vrije loop.

Succesvol tot aan de halve finales

Die ene is Lonneke Slöetjes, zij speelde een weergaloos toernooi en steeg, bijna letterlijk, boven zichzelf uit. Toch kwam de uitschakeling hard aan. Ze vond, terecht, dat Nederland ‘er zo dichtbij’ was geweest. Maret Grothues, sprak tegenover de NOS van ‘een verdiende overwinning van de Serviërs’. Kansen niet gepakt, dan verdien je niet te winnen.

Uitdaging

Maar ondanks het verlies van de halve finale en het verliezen van die andere ‘finale’ kan je moeilijk spreken van een falend team. Voor het eerst behaalde Nederland de halve finales op een WK. Dat is op zich al een ongekende prestatie. De uitdaging is dus duidelijk wat betreft het volgende WK.

Reageer op artikel:
Trots op onze oranje dames: Volleybalsters behalen een vierde plaats
Sluiten