De UEFA Nations League, hoe werkt het precies?

De UEFA Nations League is afgelopen donderdag van start gegaan met een bloedeloze 0-0 tussen Duitsland en wereldkampioen Frankrijk. In dit nieuwe toernooi spelen de landen voor een mooie beker, prijzengeld en voor sommigen staat er zelfs een ticket voor het EK van 2020 op het spel.

Qua opzet steekt deze vervanger van de vriendschappelijke oefenwedstrijden helaas niet zo makkelijk in elkaar. Wij gaan proberen het hier begrijpbaar voor iedereen uit te leggen. De bal voor het toernooi werd onlangs door Adidas onthuld.

Groepen en divisies

De UEFA heeft alle deelnemende landen op basis van de Europese ranglijst verdeeld over vier divisies. In divisie A zitten de sterke landen die het hoogst geplaatst zijn zoals Duitsland en Frankrijk. In divisie D zitten de zwakste voetbaldwergen zoals Armenië en Liechtenstein. Binnen deze divisies zijn de teams weer opgedeeld in groepen van drie of vier. Om aanspraak te maken op de bokaal en de ruim zeven miljoen euro aan prijzengeld dat daarbij hoort moet je in divisie A zitten. Groepswinnaars promoveren naar een divisie hoger, landen die op de laatste plaats eindigen degraderen.

nations League overzicht

 

EK 2020

Het winnen van de nations league geeft echter geen recht op een ticket voor het EK in 2020. Deze worden pas vergeven na de EK kwalificaties die begin volgend jaar zullen plaatsvinden. Dit is waar het ingewikkeld wordt. Op de Nations League worden in totaal vier EK tickets weggegeven, dit gebeurd in play-offs tussen de groepswinnaars in elke divisie. Per divisie valt er dus een plekje op het Europees Kampioenschap te verdienen. Dit betekent dat ook één van de landen uit de laagste divisie via deze achterdeur binnen kan komen. Een land als Andorra of Malta op het EK is dus zeker een mogelijkheid.

Play-offs

De play-offs voor de EK plaatsen vinden dus plaats nadat veel landen zich al via de reguliere kwalificatie hebben geplaatst. Dit betekent dat er landen wegvallen in de strijd om de laatste vier kwalificatie tickets. In dit geval schuift de plek in de play offs door naar het hoogst geplaatste land in de groep dat zich niet via reguliere kwalificatie heeft weten te plaatsen. Een voorbeeld: Als Nederland laatste eindigt in groep een, maar zowel Frankrijk als Duitsland plaatsen zich via de reguliere kwalificatie en dit lukt Nederland onverhoopt niet. Dan zal de plek in de play-offs alsnog doorschuiven naar Nederland. Voor de grote landen is dit toernooi dus niet meer dan een opwarmer en is de kans groot dat ze zich gewoon weten te plaatsen via de reguliere kwalificatie. Voor kleinere voetballanden is het echter een gouden kans op toch een felbegeerd plekje te bemachtigen op het Europese Kampioenschap.

Oranje

Het Nederlands elftal heeft een zware loting achter de rug. In een groep met Duitsland en de wereldkampioen lijkt het behalen van de eerste plaats in de groep een bijna onmogelijke opgave. Als onze Hollandse Leeuwen zich niet weten te plaatsen voor het EK via de reguliere kwalificatie, dan is het al helemaal noodzakelijk dat we goed presteren op het Nations League toernooi. Toch is er nog hoop wanneer het allemaal misgaat in de EK kwalificatie en Nederland laatste wordt in de groep. De verwachting is namelijk dat alle nummers één en twee uit divisie A zich direct zullen plaatsen voor het EK en het Nations League ticket dus niet nodig zullen hebben. In dit geval zal Nederland alsnog mogen deelnemen aan de play-offs.

Wanneer wordt er gespeeld in de poule van Oranje?

6 september 2018: Duitsland-Frankrijk (0-0)
9 september 2018: Frankrijk-Nederland
13 oktober 2018: Nederland-Duitsland
16 oktober 2018: Frankrijk-Duitsland
16 november 2018: Nederland-Frankrijk
19 november 2018: Duitsland-Nederland

Finales: 5 t/m 9 juni 2019

Play-offs: 26 t/m 31 maart 2020

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van het hele speelschema van de UEFA Nations League.

Reageer op artikel:
De UEFA Nations League, hoe werkt het precies?
Sluiten