Alejandro Valverde wereldkampioen wielrennen, Tom Dumoulin vierde

De Spaanse wieler veteraan Alejandro Valverde heeft zich zondag tot wereldkampioen wielrennen gekroond. In een spannende eindstrijd kwam de Spanjaard als eerste van de vier overblijvers over de finish in Oostenrijk. De Nederlander Tom Dumoulin zat in dat groepje van vier en eindigde na een 258,5 kilometer lange etappe als vierde.

De 38 jarige Valverde kwam in een spannende finale als eerste over de finish. Hij was net aan de sterkste van de vier vluchters. De Fransman Romain Bardet finishte als tweede en de Canadees Michael Woods eindigde als derde. Achter Woods finishte Tom Dumoulin die zich als laatste had aangesloten in de groep vluchters. Het was een heerlijke etappe die daarmee het WK wielrennen in Oostenrijk afsloot wat betekent dat de echte grote rondes er nu echt op zitten en het wielerseizoen voorbij is.

Tom Dumoulin kon niet meer

Tom was moe, hij kon helaas net niet op het podium komen en moest genoegen nemen met plaats vier. Door de vierde plek van Tom Dumoulin is Joop Zoetemelk nog steeds de laatste Nederlander die het WK won. Joop won het WK voor het laatst in 1985. Voor Tom is er volgend jaar weer een kans. Bauke Mollema was na Tom de beste Nederlander in het eindklassement, hij werd twaalfde.

Hieronder de top tien van de etappe

UCI on Twitter

Men Elite Road Race Top 10 🏁 #InnsbruckTirol2018

Peter Sagan onttroont

Voor Alejandro Valverde is het zijn eerste WK overwinning. Nadat hij eerder zes keer het podium had gehaald in zijn lange carrière is het eindelijk gelukt om nu echt wereldkampioen te worden. Hiermee onttroont de Spanjaard de Slowaak Peter Sagan. Sagan won het WK drie keer op rij en kwam door de bergetappe niet in aanmerking voor titel prolongatie.

Alejandro Valverde is na Joop Zoetemelk de oudste winnaar die ooit het WK wielrennen gewonnen heeft. Joop Zoetemelk wist met 38 jaar en 272 dagen het WK te winnen. Valverde deed dat met 38 jaar en 158 dagen. Een uitzonderlijke prestatie van de oude rot in de sport.

Nederlands succes

Ondanks dat Dumoulin gisteren het podium niet wist te halen was er alsnog weer een podiumplek voor Nederland. In het landenklassement mocht Nederland de eerste prijs in ontvangst nemen. Dit omdat Nederland de meeste medailles heeft binnengesleept. Goud werd verovert door Rozemarijn Ammerlaan en Annemiek Van Vleuten (Beide in de tijdrit) en Anna Van Der Breggen (wegrace) Tom Dumoulin werd tweede in de wegrace voor mannen. Daarnaast was er zilver voor Van der Breggen en brons voor Ellen van Dijk. In totaal zes medailles wat de winst in het landenklassement opleverde. Nederland is in de laatste vier jaar drie keer het best presterende land geworden. Een geslaagd WK wielrennen in Innsbruck voor het Nederlandse wielerteam.

Anna van der Breggen WK winnares

Check ook het andere nieuws over het WK wielrennen van 2018 in Innsbruck

Reageer op artikel:
Alejandro Valverde wereldkampioen wielrennen, Tom Dumoulin vierde
Sluiten