Darts 18 dec 2018 Jan De Raab

Van Barneveld laat kansen liggen op PDC World Darts Championship

De vierde dag van het PDC World Darts Championship zou het begin moeten worden van de opleving van Raymond van Barneveld. Het zou heel anders gaan lopen. De vijfvoudig wereldkampioen mocht op basis van zijn rankingpositie de eerste ronde overslaan en de op papier eenvoudige wedstrijd tegen de Litouwer Darius Labanauskas gaan spelen in de tweede ronde. Iedereen had verwacht dat het een eenvoudige 3-0 of 3-1 overwinning voor de Nederlander zou worden. Wat overbleef was een gevecht tegen zichzelf.

De vierde dag PDC World Darts Championship

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de line-up op de vierde dag van het PDC World Darts Championship het begin is van een slechte grap: een Zuid-Afrikaan, twee Nederlanders en een vrouw gaan darten in Londen. Wat overblijft is slechts een Nederlander en de Zuid-Afrikaan. In tegenstelling tot de voorgaande dagen, is er slechts één sessie.

Vincent van der Voort – Lourence Ikagan: 3-2

Van der Voort had zich terdege voorbereid op het treffen met de relatief onbekende Filipijn. Dat was geen overbodige luxe, Ilahan liet zich niet zomaar als een mak lammetje naar de slachtbank afvoeren. De uitslag van 3-1 zou doen vermoeden dat het een relatief eenvoudige zege was voor de Nederlander, maar de werkelijkheid is dat van der Voort moest vechten om de volgende ronde te halen.

Na de eerste set die eenvoudig door ‘The Dutch Destroyer’ werd gewonnen, kwam de partij goed op gang. Ilahan gaf zich niet zomaar gewonnen en haalde doodleuk de tweede set binnen met een gemiddelde van 108,44(!). Van der Voort is met ruim 18 gespeelde WK’s niet voor een gat te vangen en presteerde het om zowel de derde als de vierde set met 3-2 te winnen. Van der Voort won dus met 3-1 en staat in de tweede ronde.

Ryan Joyce – Anastacia Dobromyslova: 3-0

Van te voren waren de kansen voor de enig overgebleven dame op het PDC World darts Championship hoog ingeschat. Voor de partij van Lisa Ashton dacht 19% dat ze zou winnen, in het geval van Dobromyslova was dit 40%. Kansen dus voor de Russische schone, maar dan moet ze wel haar dubbels weten te raken. In de eerste leg was dat ook geen probleem, maar het vervolg laat zich raden. Ryan Joyce, 74e op de wereldranglijst pakt eenvoudig de drie volgende legs en de setwinst: 1-0. De volgende set was nog eenvoudiger: 3-0 waardoor Joyce de kans kreeg op een eenvoudige 3-0 overwinning in sets. Dat gebeurde dan ook waarbij de derde set met 3-2 naar Joyce ging.

Anastasia Dobromyslova

Raymond van barneveld – Darius Labanauskas: 2-3

Voor de Litouwer was het een hele eer om tegen Barney te mogen gooien. “Het is een legende en ik heb ontzettend veel respect voor hem”, aldus Darius toen hem werd gevraagd naar zijn verwachtingen van het WK. Van dat respect was weinig te merken tot hij aan de oche verscheen. De eerste set was weinig verrassend, Barneveld won eenvoudig en er was niks aan de hand. In de tweede set kregen we een heel ander beeld te zien. Barneveld laat 40 over terwijl Darius 82 mag gaan finishen bij een 1-2 stand in legs. Dat doet de Litouwer en het staat 1-1 in sets. Derde set leek redelijk goed te gaan voor de vijfvoudig wereldkampioen. Het was wel hard werken, maar dank zij goede finishes kon van Barneveld voortvarend aan de slag. Dat beeld bleef lange tijd bestaan, de spelers behouden hun eigen sets en dus is het na de 2-2 stand in sets tijd voor de cruciale vijfde set.

In set nummer vijf verzuimde barney om zijn kansen optimaal te benutten. Darius ziet zijn kans schoon en loopt uit op Nederlands meest succesvolle darter. De tweede set laat barneveld wederom liggen en lijkt zich neer te leggen bij een verlies in de eerste ronde. Dat gevoel krijgt Darius ook en profiteert van het gebrek aan motivatie bij de Hagenaar en wint eenvoudig de vijfde set. Geen derde ronde voor van Barneveld. Wat rest is een WK zonder de kampioen van weleer. Zijn pensionering kon nog wel eens veel eerder vorm gaan krijgen dan hij zelf zou wensen.

PDC World Darts Championship Darius

De uitslagen van maandag 17 december

Vincent van der Voort 3-1 Lourence Ilagan (R1, 3-1, 1-3, 3-2, 3-2)
Wayne Jones 2-3 Devon Petersen (R1, 2-3, 0-3, 3-0, 3-2, 2-3)
Ryan Joyce 3-0 Anastasia Dobromyslova (R1, 3-1, 3-0, 3-2)
Raymond van Barneveld 2-3 Darius Labanauskas (R2, 1-3, 3-2, 2-3, 3-2, 0-3)

Reageer op artikel:
Van Barneveld laat kansen liggen op PDC World Darts Championship
Sluiten