Handbal 7 dec 2018 Marlon Labrie

Vijf dingen die je nog niet wist over het EK handbal voor vrouwen

Het Europees Kampioenschap handbal is op dit moment in volle gang. De Nederlandse handbal dames alle drie de groepswedstrijden gewonnen en gaan door als groepswinnaar. Kom alvast goed in voor zondag en check hier vijf leuke weetjes over het EK handbal.

Opgericht in 1994

Voor wie dacht dat het EK handbal al jaren bestond heeft het mis. Het prestigieuze handbal toernooi bestaat sinds 1994. Dat gebeurde 3 jaar nadat de Europese handbalfederatie werd opgericht. Het eerste EK in 1994 werd in Duitsland gehouden en werd uiteindelijk gewonnen door Denemarken. In tussen heeft het toernooi al twaalf keer plaats gevonden

Noorwegen recordhouder EK handbal

Dat de Noorse dames wel redelijk kunnen handballen is wel bekend. De Noorse dames hebben de meeste titel op hun naam staan en zijn daarmee recordhouder. De Noren hebben zeven keer het toernooi gewonnen. Daarnaast zijn ze drie keer tweede geworden en hebben ze één keer brons gepakt. Elf medailles in totaal voor de Noren.

Scandinavische overheersing

Als we kijken naar de landen die een titel hebben bemachtigd op het EK handbal kunnen we veronderstellen dat handbal enorm populair is in Scandinavië. Van alle keren dat het toernooi is gehouden heeft er tien keer een Scandinavisch land gewonnen. Noorwegen heeft het toernooi zeven keer gewonnen en Denemarken drie keer. Alleen Hongarije en Montenegro wisten het toernooi één keer te winnen.

EK handbal medaillespiegel

Aantal deelnames Nederland

Nederland was er van de twaalf keer maar zes keer bij. In 1998 deed het Nederlandse vrouwen team voor het eerst mee aan het EK handbal. Verder deden de dames mee in 2002, 2006, 2010, 2014 en 2016. In 2016 werd de beste prestatie bereikt. Toen verloren de dames in de finale van een sterker Noorwegen.

2020 weer twee deelnemers

De laatste keer dat twee landen het prestigieuze toernooi mochten organiseren was in 2010. Toen organiseerde toplanden Denemarken en Noorwegen het EK. Dat gebeurd over tien jaar weer. In 2020 nemen deze twee toplanden weer de organisatie op zich en gaan uiteraard een gooi doen naar het kampioenschap. Hopelijk kan Nederland daar een stokje voor steken en de beker mee naar huis nemen.

Ben je benieuwd wanneer Nederland speelt in de hoofdronde? Check de Resport TV gids

Reageer op artikel:
Vijf dingen die je nog niet wist over het EK handbal voor vrouwen
Sluiten