Voetbal 21 nov 2018 Marlon Labrie

Vijf dingen die je nog niet wist over de Eredivisie vrouwen

Het niveau van het vrouwenvoetbal is de laatste jaren enorm gestegen. Dat hebben we natuurlijk allemaal zelf kunnen aanschouwen op het EK in 2017 dat werd gewonnen door de Oranjeleeuwinnen. Volgend jaar staan de dames op het WK! Het gaat lekker met de vrouwen, terwijl de meeste speelsters allemaal uit de eigen kweekvijver komen. Vandaag vijf dingen die je nog niet wist over de Eredivisie vrouwen.

Opgericht in 2007

De Eredivisie Vrouwen bestaat alweer elf jaar. In die elf jaar dat het bestaat heeft het flink wat verschillende namen gekend. Van 2007 tot 2012 heette het ‘Eredivisie Vrouwen’. In 2013 besloten de Nederlandse en Belgische voetbalbond een competitie te maken waarin Nederlandse en Belgische ploegen zouden spelen. De BeNe League werd opgericht. De BeNe League werd 2 keer gewonnen door FC Twente en liet hierdoor zien dat het vrouwenvoetbal niveau in Nederland veel hoger ligt. in 2015/2016 ging de KNVB weer over op de Eredivisie vrouwen wat het tot op heden nog steeds is.

Eredivisie Vrouwen

Bijna alle Oranje internationals speelden in de Eredivisie vrouwen

In 2017 werden de Oranjeleeuwinnen op een geweldige manier Europees kampioen door in eigen land in een zinderende finale Denemarken met 4-2 te verslaan! Een geweldige prestatie van de Oranjedames. De oranje selectie in 2017 had een enorme link met de Eredivisie Vrouwen. Van de 23 internationals hebben 22 in de Eredivisie Vrouwen gespeeld of waren nog steeds actief.

De all time topscoorder

Als we denken aan doelpunten in het vrouwen voetbal denken we waarschijnlijk allemaal aan één vrouw, Vivianne Miedema. De doelpuntenmachine speelt op dit moment voor Arsenal in de Super League maar is nog steeds de vrouw met meeste doelpunten in één seizoen in de Eredivisie Vrouwen. In het seizoen 2013/2014 scoorde Miedema 39 keer voor Sc Heerenveen en werd ze met de best scorende vrouw ooit in de Eredivisie vrouwen/ BeNe League.

Geniet hier van de vijf mooiste goals uit 2016

FC Twente is recordkampioen

De dames van FC Twente hebben de meeste titels in elf jaar tijd bemachtigd. In de elf jaar dat de competitie bestaat hebben de dames van FC Twente vijf keer de beker boven hun hoofd mogen houden. De titels bestaan uit drie Eredivisie titels en twee BeNe League titels. VV Alkmaar is runner up met drie titels, daarna komt Ajax met twee titels en ADO Den Haag won de Eredivisie één keer.

De toekomst van de Eredivisie Vrouwen

De KNVB wil de Eredivisie competitie voor vrouwen alleen maar groter maken en laten groeien qua niveau. De KNVB streeft er naar om binnen vijf tot acht jaar tot een volwaardige competitie te komen met twaalf clubs. Nu spelen er negen clubs in de Eredivisie en de groei naar twaalf lijkt dichtbij. Excelsior en Feyenoord sluiten zich spoedig aan.

Waarschijnlijk wist je deze vijf dingen over het Nederlands vrouwenelftal ook nog niet.

Reageer op artikel:
Vijf dingen die je nog niet wist over de Eredivisie vrouwen
Sluiten