Volleybal 8 jan 2019 Jan De Raab

Volleybalsters Oranje in een kwalificatiepoule met België, Italië en Kenia

Voor het kwalificatietoernooi in aanloop naar de Olympische Spelen in 2020, zijn de Oranje dames ingedeeld in een poule met onder andere België, Italië en Kenia. Dit liet de FIVB, de internationale volleybal bond, vandaag weten.

De winnaar van de poule weet zich geplaatst voor de Spelen van 2020. Deze worden volgend jaar in het japanse Tokyo gehouden. Theoretisch gesproken zou Oranje een redelijke kans op deelname hebben. Onder leiding van de gedreven coach Jamie Morrison behaalden de oranje dames afgelopen jaar de vierde plaats op het WK.

Kansen voor Oranje

Die prestatie is echter niet voldoende om de kansen van Oranje hoog in te schatten. Het was vorig jaar de eerste keer dat het team zo hoog eindigde. De Oranje dames bereikten de halve finale, maar werden verslagen door de uiteindelijke kampioen Servië. Ook in de strijd om het brons was Oranje niet de sterkste en zag het team van China de winst opeisen. Italië, in de poule de meest gevaarlijke tegenstander, verloor uiteindelijk de finale van de latere wereldkampioen.

Volleyballers tegen VS, België en Zuid-Korea

Aan de kant van de Nederlandse mannen is de situatie iets anders. Ook hier is er met een indeling met de Verenigde Staten, België en Zuid-Korea, geen sprake van een makkelijke poule. De Amerikanen zijn, als mondiale nummer 2, de gedoodverfde favoriet voor de poulewinst.

Mannen krijgen het zwaar

Bij het Nederlandse mannen team is het nog onduidelijk wie de opvolger gaat worden van Gido Vermeulen. Hij liet eerder weten zijn functie als bondscoach na vier uitputtende jaren neer te leggen.

De wedstrijden in het Olympisch kwalificatietoernooi worden vanaf begin augustus gespeeld. De dames spelen hun wedstrijden tussen 2 en 4 augustus. De mannen werken hun wedstrijden van 9 tot en met 11 augustus af. Op dit moment is nog niet bekend gemaakt waar de wedstrijden zullen plaatsvinden.

Alternatieve route naar deelname OS

Mocht Oranje er niet in slagen om zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen, dan rest er nog een andere mogelijkheid om een ticket te bemachtigen. De zeven beste ploegen van de Europese ranking maken dan alsnog kans op deelname aan de Olympische Spelen.

NuSport

Reageer op artikel:
Volleybalsters Oranje in een kwalificatiepoule met België, Italië en Kenia
Sluiten