WK Volleybal Japan: Waarom Nederland trots moet zijn op de volleybaldames

Nederland is er helaas niet in geslaagd om de finale van het WK Volleybal in Japan te bereiken. Servië was helaas met 3-1 te sterk in de halve finale van het toernooi. De volleybal dames hebben gestreden voor wat ze waard waren maar konden helaas niet op tegen de sterspeelster van de Serviërs: Tijana Bošković. Nederland speelt nu morgen om het brons tegen de verliezer van China tegen Italië die op dit moment gespeeld wordt. Dit is waarom we toch (niet) trots mogen zijn op onze volleybal dames.

Ze hebben geschiedenis geschreven

De Nederlandse volleybalsters hebben met het doordringen tot de laatste zes al een historische prestatie neergezet. Dat daar nog eens een plek in de halve finale bovenop kwam is dus al zoveel meer dan we van te voren hadden durven dromen. Nederland kwam hiervoor namelijk nooit verder dan plaats zeven op het wereld kampioenschap. Dit WK Volleybal in Japan is er dus een voor de geschiedenisboeken en dat is een prestatie om trots op te zijn.

Ze hebben de Amerikanen verslagen

In de afgelopen 60 jaar wonnen de Nederlandse vrouwen nog nooit van de Verenigde Staten op een groot toernooi. Toen Nederland tegenover de Amerikaanse ploeg kwam te staan bij de Final Six, stond er dus erg veel druk op de wedstrijd. Na een 2-0 achterstand maakte Nederland, mede dankzij Lonneke Sloetjes en Celine Plak, een geweldige comeback. Amerika, de regerend wereldkampioen en de nummer twee van de wereld, werd verslagen.

Ze zijn verslagen door een absolute wereldtopper

Servië is niet alleen de nummer 3 van de wereld, ze zijn ook de Europees Kampioen. Deze titel behaalden de Servische dames uitgerekend door Nederland te verslaan in de finale van EK vorig jaar.  De Serviërs speelden een ontzettend sterk toernooi en beschikt over twee van de beste speelsters van dit WK. Tijana Bošković werd in de eerdere wedstrijd tegen Nederland in de tweede ronde, tactisch op de bank gehouden. Nu speelde ze wel en dat was te merken in de wedstrijd. Ook Brankica Mihajlovic, de andere Servische topper, werd dit keer wel opgesteld. Deze twee dames zorgden ervoor dat Servië, net als in de EK finale, een maatje te groot was voor Nederland.

Ze kunnen nog steeds hun doel behalen: een medaille

De Nederlandse dames reisden af naar Japan met een duidelijk doel: het winnen van een medaille. Waar dit doel eerst vrij ambitieus leek, werd het steeds realistischer naarmate het WK vorderde. De ene na de andere tegenstander werd aan de kant gezet door de sterk spelende dames. Nu wacht één laatste wedstrijd en dat is er een om de bronzen medaille. In die strijd om de derde plaats zal moeten worden afgerekend met China of Italië. Geen makkelijke opgave dus. Als Nederland er in slaagt om het brons te pakken mogen wij in ieder geval nog trotser zijn dan we al waren en hebben de volleybalsters, na een historisch WK, hun naam gevestigd tussen de absolute wereldtoppers.

Meer lezen over Nederland op dit WK Volleybal? Kijk dan hier.

 

 

 

 

 

 

Reageer op artikel:
WK Volleybal Japan: Waarom Nederland trots moet zijn op de volleybaldames
Sluiten