Shorttrack 9 feb 2019 Jan De Raab

Wereldbekerfinale shorttrack: dames bevestigen hun goede vorm in Turijn

De wereldbekerfinale shorttrack, de laatste serieuze krachtmeting voor het WK shorttrack wordt dit weekend in Turijn verreden. Op de eerste dag staan alle kwalificaties voor de individuele afstanden op het programma, net als de relays.

Wereldbekerfinale shorttrack: 500 meter

De 500 meter wordt twee maal verreden. In de eerste manche plaatsen Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof plaatsten zich zonder problemen voor de kwartfinales. Van Ruijven startte zowel in de voorronde als de heat vanaf de eerste positie. Hierbij sloeg ze direct een groot gat met de rest van het veld. Voor Van Kerkhof was plek twee in de heat achter Emina Malagich voldoende om een plek in de kwartfinales veilig te stellen.

Een goede en snelle voorronde van Tineke den Dulk zorgde voor een knappe derde plaats achter klassementsleidster Natalia Maliszewska uit Polen. De Chinese Yang Song legde beslag op de tweede plaats. De prestatie van Den Dulk is des te opmerkelijker daar zijn in de heat vanaf de laatste positie zich een weg naar voren moest vechten. Halverwege de race kwam ze zelf ten val bij het uitkomen van de bocht en waren haar kansen verkeken.

In de tweede editie van de 500 meter waren het Suzanne Schulting en Lara van Ruijven die beiden in hun heat wonnen. Hiermee plaatsten zij zich direct voor de kwartfinales. Ondanks de derde plaats voor Yara van Kerkhof gaat zij toch naar de volgende door haar snelle tijd.

1000 meter

Voor Nederland kwamen Rianne de Vries en Tineke den Dulk tijdens de wereldbekerfinale shorttrack op de 1000 meter in actie. Tegen de verwachting in moest De Vries Hanne Desmet en Tifany Huot Marchand voor zich dulden. Ondanks die tegenvaller was haar tijd snel genoeg voor een plek in de kwartfinales. Den Dulk strandde met een vierde plaats in de heats.

1500 meter

Ook op de 1500 meter was er succes voor de Nederlanders. Suzanne Schulting en Rianne de Vries drongen op die afstand door tot de halve finales. Schulting reed een knappe race door zich via de buitenkant naar voren te rijden. Met nog acht rondes te gaan gaf zij haar positie niet meer uit handen.
De Vries ging in haar race de strijd aan met Courtney Lee Sarault. Met een mooie actie binnendoor heroverde De Vries in de beginfase de koppositie, maar raakte deze in de laatste ronden weer kwijt aan de Canadese. De Vries kwam als tweede over de meet en verzekerde zich daarmee van een plaats in de halve finales.

Schaatsen.nl

Reageer op artikel:
Wereldbekerfinale shorttrack: dames bevestigen hun goede vorm in Turijn
Sluiten