Wielrennen 27 dec 2018 Jan De Raab

Wielrennen: Van der Poel en Vos winnen op Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag heeft succes opgeleverd voor Mathieu van der Poel. In het Belgische Heusden-Zolder heeft de Nederlander de zevende cross om de wereldbeker gewonnen. Marianne Vos was bij de vrouwen een klasse apart en toonde zich de sterkste.

Van der Poel verkeert duidelijk in een meer dan goede vorm. Door een sterke rit te rijden slaagde de Brabander erin om regerend wereldkampioen Wout van Aert achter zich te houden. Het verschil bedroeg maar liefst 16 seconden.

Joris Nieuwenhuis eindigt als derde

De wereldkampioen bij de beloftes vorig jaar, Joris Nieuwenhuis, eindigde op een achterstand van bijna 30 seconden als derde. Andere deelnemers die zich in de top tien plaatsten waren David van der Poel (zevende), Lars van der Haar (achtste) en Corné van Kessel (negende).

In de derde ronde slaagde de 23-jarige Van der Poel erin om een behoorlijk gat van 15 seconden te slaan. De concurrentie, waaronder de Belgen Michael Vanthourenhout en Toon Aerts hadden het nakijken. De Europees kampioen maakte vervolgens in de vijfde ronde het verschil nog groter. Op dat moment bedroeg de voorsprong een halve minuut. Voor van Aert was dat verschil, ondanks een serieuze poging in de slotfase, te groot en Van der Poel hield eenvoudig stand.

Achttiende overwinning dit seizoen

De overwinning in het Belgische Heusden-Zolder betekende voor Van der Poel zijn achttiende overwinning dit seizoen. Voor de wereldbeker is het zijn vijfde zege. Eerder won hij de wedstrijden in Bern, het Tsjechische Tabor, Koksijde en Namen. Ondanks deze onafgebroken zegereeks gaat Van der Poel (nog) niet aan de leiding in de wereldbekerstand. De eerste twee wedstrijden sloeg hij over en heeft nu een totaal van 400 punten. In de stand voor de wereldbeker dient hij Aerts met 475 punten en Van Aert met 468 punten voor zich te dulden.

“Toon Aerts wilde doortrekken vanaf de start. Ik had de eerste drie ronden geen behoefte om over te nemen”, aldus Van der Poel na afloop van de wedstrijd. “Ik ben misschien iets te snel teruggevallen op een relaxed tempo. Van Aert bleef aandringen, dus ik ben daarna weer wat harder gaan rijden.”

Vos boekt derde wereldbekerzege dit seizoen

Voor Marianne Vos was de winst haar derde wereldbekerzege dit seizoen. De 31-jarige Brabantse had enkel concurrentie van medevluchtsters Lucinda Brand en Sanne Cant. In de laatste ronde wist zij hen op een achterstand te zetten en zodoende de eindzege op te eisen. De race ging voor Vos zeker niet van een leien dakje. Eerder liep ze tegen een achterstand aan te kijken door materiaalpech. Een flinke krachtsinspanning beperkte de schade en ze wist zich te herstellen en de race alsnog winnend af te sluiten. Haar concurrente Brand, de winnares in Namen, sprintte naar de tweede plek voor de Belgische wereldkampioene Cant.

NuSport

Reageer op artikel:
Wielrennen: Van der Poel en Vos winnen op Tweede Kerstdag
Sluiten