Deze FIFA E-Sporter won drie jaar geleden nog de Puskás Award

In 2015 won niet Christiano Ronaldo of Lionel Messi de Puskás Award voor mooiste doelpunt van het jaar. De winnaar, tot iedereens verbazing, was Wendell Lira die op dat moment speelde voor Goianesia in een van de lagere divisies van Brazilië. Het opvallende is dat Lira op dit moment niet meer voetbalt, maar zijn geld verdiend met FIFA.

Fantastisch doelpunt

Het doelpunt in kwestie was een absoluut meesterwerk en het was dus ook dik verdiend dat de Braziliaan met zijn loeiharde omhaal de Puskas op zijn naam schreef. Tijdens de wedstrijd tegen Atletico Goianiense waren maar 343 bezoekers aanwezig. Toch wist iemand het technisch schitterende doelpunt op camera vast te leggen, waarna het de aanvaller 46.7% van de stemmen opleverde. Check het doelpunt hieronder.

Wendell Lira Goal FIFA Puskas Award 2015 Nominee

Uploaded by Unknown shows on 2015-11-24.

FIFA brengt redding

Normaal zou het winnen van de prestigieuze prijs de carrière van de winnaar meteen een boost geven. In dit geval leverde het Lira wel een transfer op naar Vila Nova FC dat in datzelfde jaar promoveerde naar de tweede divisie van Brazilië. Maar dankzij knieblessures stopte Lira op 27 jarige leeftijd met voetballen in de buitenlucht en stapte hij over op de virtuele variant: FIFA.

In Brazilië verdienen 82% van de voetballers minder dan 212 euro per maand, dit was voor Lira vaak niet genoeg om zijn vrouw en kind te onderhouden. Dat is bij zijn nieuwe carrière wel anders. Als FIFA speler en YouTuber is hij namelijk bijna 260.000 euro waard. Dit is niet zo gek met zijn meer dan 500.000 abonnees en bijna dertig miljoen views op zijn kanaal.

Uit de hand gelopen hobby

De hobby begon toen Lira de FIFA Awards bijwoonde in Zwitserland, waar op dat moment ook de beste FIFA speler ter wereld aanwezig was: Abdulaziz Alsheria uit Saoedi Arabië. Alsheria daagde de vele sterren uit het voetbal uit om het tegen hem op te nemen in een potje FIFA. Lira accepteerde deze uitdaging en veegde Alsheria met 6-1 van het veld met Real Madrid.

TIME DA LIGA RUSSA BARATINHO PRA VOCÊ!!!! | Wendell Lira

No vídeo de hoje, vamos montar um time da liga Russa que é barato e bom demais de jogar. Dá pra fazer frente com qualquer um! Esse é WLPSKS, o canal do Wendell Lira. Aqui você vai encontrar minhas duas paixões: futebol e video game. Então acompanha a gente aí!

Wereldkampioen FIFA

Hierna volgde al snel een contract bij een e-sports organisatie die hem betaalde om toernooien te spelen en vanaf toen ging het alleen maar beter met Lira die inmiddels de grootste e-sporter in Brazilië is. In 2016 zei hij dat het zijn droom was om wereldkampioen FIFA te worden. Zelfs als dat hem niet lukt is dit al een succesverhaal om trots op te zijn.

Meer voetbalnieuws? Lees het hier. 

Reageer op artikel:
Deze FIFA E-Sporter won drie jaar geleden nog de Puskás Award
Sluiten