Schaatsen 9 feb 2019 Jan De Raab

WK afstanden: Bergsma profiteert van de ervaring

Het is hem gelukt. Voor de derde keer in zijn carriere is Jorrit Bergsma erin geslaagd om tijdens de WK afstanden in Inzel de wereldtitel op de 10 kilometer te pakken. In de slotrit tussen Danila Semerikov en Patrick Roest bleek zijn tijd voldoende te zijn voor de overwinning. Ondanks een sterk slotoffensief van Roest bleef laatst genoemde met 12.53,34 achter Bergsma.

Opluchting na succesvolle race op het WK afstanden

Een opgeluchte Bergsma sprak na afloop over een spannende race: “Het was zeker spannend. Halverwege de rit dacht ik dat Patrick hem ging winnen, maar hij had het toch ook niet helemaal. Aan het einde had ik niet eens in de gaten dat hij nog zo dicht kwam.”

Eerder eindigde de vijf kilometer als een grot teleurstelling voor Bergsma, iets wat hij weet aan een slechte nachtrust. Het slaaptekort had direct effect en zorgde voor een teleurstellende twaalfde plek. Na een goede rustperiode van twee dagen wist Bergsma weer het beste in zichzelf naar boven te halen.

Tjeerd van der Zwan on Twitter

Gefeliciteerd @JorritBergsma met je derde wereldtitel! 10.000 meter Topper! #aldeboarn @ngoudenplak

Geen energie door slaaptekort

“Ik had gewoon geen power op de vijf, waardoor ik me ook niet helemaal naar de klote kon rijden.” Om het tij te doen keren waar er even een switch nodig. Een rondje fietsen in de omgeving van Inzell deed wonderen en Bergsma wist zichzelf weer volledig op te laden. “Het was mooi weer, daar knap je toch wel weer een beetje van op.” De herwonnen energie zorgde voor een goed gevoel aan het begin van de tien kilometer. “De afgelopen dagen voelde ik dat ik wel weer opknapte, maar ik had niet de meest frisse benen die ik eigenlijk wou hebben.”

Bergsma’s coach Anema zag Bergsma snel vooruit gaan deze week. Of het enkel aan het slaapgebrek lag wilde hij niet bevestigen. “Hij had ook wel een virusje onder de leden misschien, ontstekingen in zijn mond en een nacht slechte slaap. Daarom reed hij donderdag met yoghurtbenen.”

Ervaring geeft de doorslag

De overwinning op de tien kilometer stemde zowel Anema als Bergsma tevreden: “Aan het begin van het seizoen was ik wel nog wat onzeker, maar de voorbereiding was wel goed met het baanrecord in Thialf in december. Ik wist dus wel dat het er in moest zitten. Patrick Roest en ik reden allebei niet de beste rit, maar de ervaring gaat onderhand tellen.”

Patrick Roest had weinig keus dan te berusten in zijn lot. Hel even leefde de hoop op een wonder op, maar het mocht niet baten ondanks een goede laatste ronde. “Ja, dat is wel een dingetje. Ik probeerde alles er nog uit te halen omdat ik bang was dat die Rus nog zou komen. Ik ging angstig rijden, omdat ik bang was dat hij nog onderdoor zou komen. Misschien had ik me iets meer bezig moeten houden met de tijd van Jorrit.”

Semerikov wint brons

De strijd om het brons was minstens zo spannend. In de voorlaatste rit had de Duitser Patrick Beckert met 12.57,40 de tweede tijd laten noteren. Zijn tegenstander Semerikov bleef lange tijd onder het schema van Beckert, maar dat bleek niet direct voldoende te zijn voor de overwinning. De finish wees in eerste instantie een identieke tijd aan waardoor het bestuderen van de fotofinish noodzakelijk was. Na een lange beraadslaging kreeg Semerikov uiteindelijk toch de overwinning toegewezen.

NOSSchaatsen

Reageer op artikel:
WK afstanden: Bergsma profiteert van de ervaring
Sluiten