Schaatsen 3 mrt 2019 Jan De Raab

WK allround: Martina Sáblíková rijd twee wereldrecords en wint de titel

Martina Sáblíková is op het WK allround in het Canadese Calgary uitgegroeid tot de grote ster van het evenement. Haar prestatiedrift bleek ontembaar nadat ze afgelopen zaterdag al een record reed op de 3.000 meter. Met een tijd van 3.53,31 verbeterde de zij het 13 jaar oude wereldrecord van de Canadese Cindy Klassen met driehonderdste van een seconde. Op zondag liet ze zien dat haar prestatie op zaterdag geen uitzondering is. Met ogenschijnlijk groot gemak verpulverde ze haar eigen wereldrecord van 6.42,66 en zette een tijd van 6.42,01.

Vijfde wereldtitel WK allround voor Martina Sáblíková

Met haar nieuwe wereldrecord liet ze haar naaste belager, titelverdedigster Miho Takagi kansloos. Haar prestatie is des te indrukwekkender omdat haar achterstand op Takagi 14.99 seconden bedroeg. Met het rijden van een nieuw wereldrecord bezegelde ze haar deelname aan het WK met een vijfde wereldtitel. Takagi legde beslag op het zilver (5,72 seconden) en de bronzen medaille was voor Antoinette de Jong (15,34 seconden).

Juiste vorm op het WK allround

Tagaki liet duidelijk zien dat ze de juiste vorm te pakken heeft. Vorig weekend wist ze al verrassend beslag te leggen op het zilver tijdens het WK sprint. Na de eerste dag van het WK allround ging ze al aan de leiding en afgelopen zaterdag wist ze de 500 meter ook al in een bijzonder goede tijd op haar naam te zetten (37,22).

WK allround, Miho Takagi

Tagaki won bijna

Ook de 1.500 meter was een welkome prooi voor de titelverdedigster (1.52,08). De 3.000 meter werd echter geen succes. Met een tijd van 4.00,17 moest ze genoegen nemen met een achtste plaats. De opgebouwde voorsprong van 14.99 seconden zou in theorie voldoende moeten zijn om de titel te prolongeren, maar Sáblíková goeide roet in het eten. Antoinette De Jong kwam op de 1.500 meter niet verder dan de zesde tijd (1.53,96) en eindigde op de 5.000 meter als vijfde in een tijd van 6.56,26, een persoonlijk record. In het eindklassement hield zij Carlijn Achtereekte (vierde) en Ireen Wüst (vijfde) voor zich.

Sport

Reageer op artikel:
WK allround: Martina Sáblíková rijd twee wereldrecords en wint de titel
Sluiten