Hockey 17 dec 2018 Jan De Raab

WK hockey: Oranje kampt met kater na uitschakeling door België

Van te voren was het te verwachten dat de finale van het WK hockey spannend zou worden. Nederland wist zich ten koste van Australië te plaatsen en België, heel verrassend ook finalist vond Engeland op zijn weg naar de finale. Dat beide landen er een waar gevecht van zouden maken was niet meer dan logisch. Toch moet er een winnaar uitkomen en dus werd er na een 0-0 stand in de reguliere speeltijd tijd gemaakt voor de shoot-outs waarbij België aan het langste eind trok: 3-2.

België wint verrassend na shoot-outs

De verrassing was groot toen België gehakt maakte van de Britse illusie om wereldkampioen te worden. De Rode leeuwen gaven een geweldig visitekaartje af door de Engelsen met 6-0 naar huis te sturen. Waar Nederland met de grootste moeite Australië van zich af kon houden, daar lieten de zuiderburen hun kracht, passie en doorzettingsvermogen de doorslag geven. Nederland was gewaarschuwd, mocht het van België gaan winnen, dan zouden de Belgen hun huid duur verkopen.

Inmiddels weten we als geen ander dat België het niet onder doet voor welke andere titelkandidaat dan ook. Met twee sterke topteams was het dan ook niet verwonderlijk dat een gelijkspel voor de hand zou liggen. Na de reguliere speeltijd zou er worden overgegaan tot shoot-outs waarbij België ondanks twee missers aan het langste einde zou trekken: 3-2

Positieve ontwikkeling voor het Nederlandse hockey

Dat de titel naar België gaat is jammer, maar eerlijkheidshalve is het niet verkeerd. Het doorbreekt een patroon van winnaars die bij aanvang al te voorspellen zijn en het stelt een land als Nederland in staat om te analyseren waar het fout ging en wat de verbeterpunten zijn. Bondcoach Max Caldas is ondank de teleurstelling tevreden met het behaalde resultaat. “We zaten er heel dichtbij. Het voelt zuur dat de trofee naar België gaat, het voelt als leeg. We hadden ze wel meer pijn kunnen doen, denk ik”, aldus Caldas kort na het duel. “Gevoelsmatig hadden we heel veel de bal, maar hebben we veel te veel met de bal gelopen. We hadden veel meer moeten passen en combineren om er doorheen te komen. Dat zeg ik nu, in het heetst van het moment. Maar we hebben elkaar niets te verwijten.”

WK Hockey Max Caldas

Teleurstelling

Bij Thijs van Dam overheerst de teleurstelling. “Iedereen zit er zwaar doorheen. Je verliest een WK-finale. Ongelooflijk zuur dit. We hadden het in de wedstrijd al moeten beslissen. En op shoot-outs lukte het helaas dit keer niet.” In tegenstelling tot de finale tegen België wist de 21-jarige aanvaller tegen Australië wel te scoren. “Ik maakte een andere keuze, omdat ik dacht dat aan die kant de ruimte lag. Maar het liep niet goed. Ik zal nooit weten of-ie had gezeten als ik die andere had gedaan. Balen.”

Nos

Reageer op artikel:
WK hockey: Oranje kampt met kater na uitschakeling door België
Sluiten