Hockey 15 dec 2018 Jan De Raab

WK hockey: Oranje staat in de finale na shoot-outs tegen Australië

Op papier zou het geen makkelijke wedstrijd worden, de halve finale op WK hockey in het Indiase Bhubaneswar. Met de huidige wereldkampioen als tegenstander was het vooraf duidelijk dat het geen eenvoudige opgave zou zijn. De ploeg van bondscoach Max Caldas had zich terdege voorbereid op het treffen met Australië. Die aanpak werkte: Oranje stapte met een zwaarbevochten zege via shoot-outs  van het veld en is samen met België de finalist.

Dominant Oranje in halve finale WK hockey

Al vrij vroeg liet Oranje zien dat het één missie had: winnen. Al in de negende minuut was het Glenn Schuurman die de bal perfect krijgt aangespeeld door ploeggenoot Jonas de Geus en de 1-0 is een feit. In de resterende tijd van het eerste kwart gebeurd niet veel bijzonders en is het duidelijk dat beide ploegen aan elkaar zijn gewaagd. Het veldoverwicht wat Nederland al in het eerste kwart liet zien resulteert in het tweede kwart in een aantal kansrijke situaties. Het zou echter tot de 18e minuut duren als Seve van Ass zichzelf langs twee Australiërs weet te werken. Via een Australische stick is de 2-0 een feit, dat het een eigen doelpunt van Australië is uiteraard geen probleem voor Oranje.

HockeyStyle Magazine on Twitter

HWC2018 #NEDAUS dat doet ie goed!! 2-0 Seve van Ass!

Riante voorsprong voor Oranje

De 2-0 zou lange tijd op het scorebord blijven staan. Dat is niet zo zeer toe te schrijven aan de prestaties van de veldspelers, het is juist doelman Blaak die op cruciale momenten zijn doel schoon weet te houden. Pas op het einde van het derde kwart weet Australië zich in een kansrijke positie te werken. Een niet goed uitgevoerde strafcorner valt als een cadeau op een presenteerblad voor de stick van Tim Woodward en laat Pirmin Blaak kansloos: de 2-1 is een feit. Met nog 15 minuten te gaan lijkt de spanning terug en komt er veel druk te staan op de Nederlandse verdediging.

Toch gebeurt het

In de 52e en 58e zal Blaak zijn waarde bewijzen. Tot twee maal toe weet hij een kansrijke positie van de Aussies te neutraliseren en zijn ploeg te behoeden voor de gevreesde gelijkmaker. In de 60e minuut is het dan toch raak. Met amper 30 seconden op de klok weet Australië langszij te komen. De goal komt op naam van Eddie Ockenden die via de stick van Glen Schuurman weet te scoren. De finale zal nu worden beslist door shoot-outs.

HockeyStyle Magazine on Twitter

HWC2018 #NEDAUS in de allerlaatste 30 sec scoort Australie de 2-2 !! Of toch niet? Videoref NL mag niet meer baten. Via de stick van Schuurman.

Shoot-outs

Alhoewel Australië de gelijkmaker zonder meer verdiende is het zuur om een halve finale te moeten beslissen via shoot-outs. De eerste serie van vijf gaat van start en nadat Oranje in tegenstelling tot Australië in de eerste beurt wel weet te scoren, zal het team van Down Under de uiteindelijk stand op 5-5 zetten. Een nieuwe shoot-out, nu met een sudden death zal volgen. Nederland blijkt te beschikken over stalen zenuwen en het is wederom Pirmin Blaak die goud waard is als hij de poging van Tim Beale weet te blokkeren. Oranje is door naar de finale en speelt dan tegen België.

CGathier on Twitter

Mede dankzij 2 fantastische shout-outs van @jeroenhertz Nederland in de Finale #HWC2018 #HockeyWorldCup2018 🏑🇳🇱🏑🇳🇱🏑🇳🇱🏑🇳🇱🏑🇳🇱🏑🇳🇱🏑 https://t.co/9XScZcApTY

Reageer op artikel:
WK hockey: Oranje staat in de finale na shoot-outs tegen Australië
Sluiten