Schaatsen 23 feb 2019 Jan De Raab

WK Sprint: Verbij kansloos, Nuis is dik tevreden

Het WK sprint zag er zo mooi uit voor Kai Verbij, maar een foutje koste hem heel veel. Geen versteviging van zijn tweede plek. In plaats van medaillekandidaat is Verbij na een teleurstellende 1.000 meter negende in het klassement. Zijn achterstand op zijn directe concurrent Pavel Koelizjnikov is een bijna onoverbrugbare 0,56 seconden. In tegenstelling tot Verbij heft Kjeld Nuis het uitstekend gedaan. Op dezelfde 1.000 meter klom Nuis naar een derde plek en staat nu op 0,14 seconden van Koelizjnikov.

Zwarte dag voor Kai Verbij op het WK sprint

Bij de start van ‘zijn’ 1.000 mter was er geen vuiltje aan de lucht voor Kai Verbij. De eerste 500 meter waren goeed verlopen op het WK sprint. Met een tweede plaats in het klassement zou hij in een rechtstreeks duel met Pavel Koelizjnikov zijn positie minimaal kunnen verstevigen en wellicht beslag kunnen leggen op de eerste plaats. Het liep totaal anders. De regerend wereldkampioen op de 1.000 meter moest voorrang verlenen aan de Rus die veel sneller reed. Het gevolg was een duikeling in het klassement van een tweede naar een onbeduidende negende plaats.

Eigen fout

“Het klassement is nu wel gedaan, dat is voorbij”, aldus een zeer teleurgestelde Verbij. “Ik kon niet aanhaken en Koelizjnikov had meer snelheid. Daardoor moest ik inhouden, want ik reed in de weg voor hem.” Ondanks het debacle zoekt Verbij de schuld vooral bij zichzelf. “Het is enigszins mijn eigen fout, dit was niet mijn beste race. Het had harder gekund en gemoeten en nu gebeurt er zoiets stoms. Daar moet ik mee leven. Ik ga gewoon morgen nog twee keer knallen, maar dit is niet hoe ik het had gehoopt. Je moet hier vier goede afstanden rijden en een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren, zeker bij sprint. Je hebt geluk nodig en dit keer heb ik pech gehad. Dan lig je eruit en is het klaar.”

Gerrie Bijl on Twitter

Waar het voor Kai Verbij misging op de 1.000 meter, reed Kjeld Nuis juist de snelste tijd op die afstand. Daarmee maakte hij een sprong in het klassement en staat hij nu derde, met 0,14 seconde achterstand op Koelizjnikov. https://t.co/nHiJVGfk0R

Tevreden Nuis: ‘Prima niveau’

Tegenover de teleurstelling bij Verbij staat de tevredenheid van die andere topschaatser: Kjeld Nuis. Juist hij was degenen die de snelste tijd neerzette op de 1.000 meter. Voor Nuis betekent dat een stijging in het klassement waar hij momenteel beslag heeft gelegd op de derde plaats.

“Ik ben opgelucht, want dit was geen foutloze rit”, aldus Nuis. “Maar het ging wel heel rap, ik schaatste heel dynamisch en vrij. Toch ging ik in de laatste ronde nog bijna op mijn bek. Anders had een baanrecord er zeker ingezeten. Echt een prima niveau zo.”

Medaillekansen voor Nuis

Een derde plaats biedt realistische mogelijkheden op een medaille zo weet Nuis. “Absoluut, mijn 500 meter was ook goed. Of ik ook wereldkampioen kan worden? Ja, anders had ik hier niet aan de start gestaan. Als ik eerlijk ben, dacht ik dat de anderen beter zouden zijn. Nu moet ik nog twee races rijden en dan heb ik wel een kans op een podiumplaats.”

NOS

Reageer op artikel:
WK Sprint: Verbij kansloos, Nuis is dik tevreden
Sluiten